Da li će Krivokapić ispraviti krive Drine!?

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić naveo je u ekspozeu koji je dostavio parlamentu da je cilj njegovog kabineta da država bude uređenija, složnija i bogatija po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao državni udar.

„Pritisnute viševekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti glavni cilj i nove vlasti, da jednom kada odemo sa ovih funkcija Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je sada“, naveo je Krivokapić u ekspozeu koji je danas objavljen na sajtu Skupštine Crne Gore.

Naveo je i da izazovi koji čekaju novu Vladu zahtevaju angažovanje čitavog društva.

„Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom. Situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat je preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana korona virusom je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije“, navodi se u ekpozeu.

Krivokapić, koji će u sredu predstaviti parlamentu ministre i program rada Vlade, dodao je da je kriza velika i da odlazeća vlast „sprovodi scenario spržene zemlje kako bi dodatno otežala posao“ novoj Vladi.

„To nas nije pokolebalo i svesni smo da postojeća kriza može da bude prevaziđena isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava“, naveo je Krivokapić.

Ocenio je da za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani niti doskorašnja opozicija, a buduća pozicija, već isključivo dosadašnja vlast.

Naveo je da su članovi budućeg kabineta „potpuno svesni da je njihova obaveza i istorijska i neponovljiva“ i dodao da će saradnja sa Skupštinom biti jedan od prioriteta Vlade.

„Izvršna vlast neće kao do sada nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane“, naveo je Krivokapić u ekspozeu.

Izvor: Danas

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Ustaški grafiti na srpskom konzulatu u Cirihu

Uto dec 1 , 2020
BERN – Ambasada Srbije u Švajcarskoj zatražila je danas od švajcarskih nadležnih organa otkrivanje odgovornih za pisanje ustaških grafita na zgradi Konzulata u Cirihu, kao i pojačan nadzor nad svim […]