ODLAZAK AKADEMIKA ZUKORLIĆA

Iznenadna smrt Potpredsednika Narodne Skupštine Republike Srbije, Akademika Muamera Zukorlića je bila za mnoge iznenadjujuća vest dana.

Mnogi su se političari, prijatelji i saradnici Zukorlića  na svojim profilima od njega oprostili dirljivim rečima.

Medju njima je i Boban Jovanović, predsednik Unije MOST, koja je podržala Zukorlića na prethodnim izborima.

Jovanović je na svojoj FB stranici napisao dirljiv tekst u kome su i reči hvale a i zamerke na rad Muamera Zukorlića .Tekst prenosimo u celosti:

Printscreen
” Veoma me je potresla i iznenadila vest o smrti Akademika Muamera Zukorlića i navela na neka razmišljanja.. Otišao je mlad čovek i veliki intelektualac. Akademika Zukorlića sam upoznao dok je bio Muftija i poglavar Islamske zajednice, prilikom posete Premijera Zorana Đinđića Novom Pazaru 2002. godine u okviru programa SRBIJA NA DOBROM PUTU. O toj poseti možete više saznati na sledećem linku:
  Odmah sam video da je Premijer izuzetno mudro postupio kada je odabrao da se sretne sa verskim umesto sa političkim poglavarima. Sreo se sa Igumanom Sopoćana Mihailom i Muftijom Zukorlićem. Tada je Zoran znao, jer je gledao malo dalje, s kim treba razgovarati i dogovarati u Raškoj oblasti i Polimlju. Posle više od petnaest godina ponovo se susrećem sa Muamerom Zukorlićem ali kao predsednikom Stranke Pravde i Pomirenja SPP. Zajednički smo konstatovali da je tadašnji sastanak njega kao Muftije i premijera Đinđića bio veoma važan za očuvanje mira i dobrih odnosa Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru i okolini. Usaglasili smo se da se taj duh pomirenja nastavi i dogovorili da organizacija koju vodim a koja se zalaže za ljudska prava i prava nacionalnih manjina “UNIJA MOST” podrži, tj. uđe u koaliciju za republičke i pokrajinske izbore 2020. godine sa Strankom Pravde i Pomirenja i Demokratskom Partijom Makedonaca, što se i dogodilo. Došli su izbori i lista koja je imala naziv “SAMO PRAVO” osvojila je 4 mandata i kao jedina manjinska stranka ušla je u parlament. Nije bilo lako meni Moravcu da se nosim sa svim napadima i pretnjama, jer sam podržao Muftiju , da ne pominjem mnoge druge nazive kojim su ga nazivali mnogi moji sunarodnici, pa čak i po neki poznanici i prijatelji. Otišao sam u Novi Pazar i sa SPP potpisao Sporazum o saradnji, uradili smo set video spotova i pružili javnu podršku Akademiku Zukorliću. Svaki susret s njim je bio i više nego konstruktivan.
Ilustracija, Foto: Printscreen, Pixabay

“Međutim, odlaskom Muamera Zukorlića nisu izgubili samo Bošnjaci, već i Srbi. Izgubili su partnera koji je zagovarao duh pravde i pomirenja, duhovnog lidera koji je shvatao čemu vodi radikalizacija budućih generacija Muslimana i vrlo veštog diplomatu.”

Razgovarali smo o univerzalnim vrednostima, o nedovoljnoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u parlamentu u odnosu na procenat koje imaju u popisu stanovništva, o jedinstvu i bogatstvu različitosti. Jednom rečju Muamer je bio harizmatičan lider i vešt diplomata,kakav se retko sreće. To je , sojevremeno, prepoznao i Zoran Đinđić. Pred konstituisanje Skupštine Muamer je oboleo od Korone, kao i veliki deo stanovništva Novog Pazara, koje je bilo u jednom trenutku najveće Kovid žarište. Otišao sam da ga posetim. Iako slabog zdravlja, dočekao me je i u kratkom razgovoru, kazao da izuzetno ceni moj gest i dolazak u takvom trenutku. Konstituisana je i Narodna Skupština u kojoj je Muamer izabran za potpredsednika. Nije bilo zasedanja da nije učestvovao u diskusiji.
Zamerio sam mu što je sve druge nacionalne manjine, koje su ga podržale stavio u drugi plan, forsirajući samo bošnjačku nacionalnu manjinu, pa i samo članove svoje porodice i svoje partije, ali to je ljudska slabost koju imaju i veliki i jaki kao što je bio on.
Međutim, odlaskom Muamera Zukorlića nisu izgubili samo Bošnjaci, već i Srbi. Izgubili su partnera koji je zagovarao duh pravde i pomirenja, duhovnog lidera koji je shvatao čemu vodi radikalizacija budućih generacija Muslimana i vrlo veštog diplomatu. Neka mu je laka crna Srpska zemlja.”
Boban Jovanović

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Cirkus KORONA ponovo u Sobranju u Skoplju,glasanje u skafanderima

Pon nov 8 , 2021
Predsednik Sobranja S. Makedonije za četvrtak zakazao sednicu o poverenju vladi, dvoje poslanika VMRO-DPMNE pozitivno na Kovid 19 najavljuju glasanje u skafanderima. Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi danas je […]
%d bloggers like this: