Ustaški grafiti na srpskom konzulatu u Cirihu

BERN – Ambasada Srbije u Švajcarskoj zatražila je danas od švajcarskih nadležnih organa otkrivanje odgovornih za pisanje ustaških grafita na zgradi Konzulata u Cirihu, kao i pojačan nadzor nad svim objektima, rekao je ambasador Srbije u toj zemlji Goran Bradić.

Bradić je za Tanjug rekao da je Savezna policijska služba evidentirala šta je učinjeno na zgradi konzulata, na kojoj su se pojavili grafiti napisani latinicom „Nikad zaboraviti Vukovar 1991, „Škabrnja”, ustaško „U” i „Blago Zadro”.

„O svemu je obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova i naše službe, dok je informacija prosleđena švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova i Saveznoj policijskoj službi, koja je zadužena za zaštitu objekata i ličnosti stranaca u zemlji. Bićemo u kontaktu sa švajcarskim i našim ministarstvom, pa ćemo videti da li mogu da se iskoriste snimci kamera, kako bi se došlo do počinilaca”, rekao je Bradić, prenosi Tanjug.

Ambasador smatra da je reč o provokaciji u vezi sa događajima iz 1991. godine, borbi oko Vukovara, da situacija izaziva zabrinutost, te podseća da je u nekim zemljama, poput Austrije, crtanje ustaških simbola zabranjeno.

On je podsetio da su „trupe JNA deblokirale Vukovar i kasarne u novembru 1991. godine”, te da bi to mogao da bude razlog što je neko, prisećajući se tih datuma, želeo da evocira uspomene i na jedan neprimeren način uputi pretnje.

Izvor: Politika

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Preminulo 48 osoba, gotovo osam hiljada novozaraženih

Uto dec 1 , 2020
Na respiratorima se nalazi 269 pacijenata. Od početka pandemije od koronavirusa obolelo je 183.437 osoba U Srbiji je u poslednja 24 sata od koronavirusa obolelo još 7.999 osoba, što je […]