Vučić je shvatio opomenu Zaharove, Ivica Dačić ostaje ministar spoljnih poslova?

Vučić je shvatio opomenu Zaharove, Ivica Dačić ostaje ministar spoljnih poslova

Vučić je shvatio opomenu Zaharove, Ivica Dačić ostaje ministar spoljnih poslova
Ilustracija, Printscreen, Profimedia

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije, ostaje šef diplomatije i u budućoj vladi koja bi trebalo da bude izabrana do kraja septembra, ili početkom oktobra.

Ne zna se međutim koliki rok trajanja će imati ta buduća vlada, s obzirom da predsednik države Aleksandar Vučić i dalje vaga da li će nova vlada biti „koncentraciona“, sastavljena od tri liste koje su ušle u parlament i oročena na godinu dana, ili će trajati pune četiri godine, piše list Danas.

Za komentar ove informacije obratili smo se jednom od naših najboljih poznavaoca međunarodnih prilika i predsedniku Unije Most Bobanu Jovanoviću. Jovanović za Novinar.rs kaže:

– Naravno da Aleksandar Vučić mora da zadrži Dačića na mestu ministra spoljnih poslova, jer Rusija neće mirno posmatrati dešavanja oko formiranja Vlade. Rusija prvenstveno ima ekonomske, a potom i strateške interese da Vladu Srbije sačinjavaju ljudi koji su pod njenim apsolutnim uticajem. Jedan od njih je naravno i Ivica Dačić. Da ne može da bira da mu zaštitnik bude samo SAD, Vučiću je postalo kristalno jasno posle famoznog tvita Marije Zaharove. Mislite li da je Zaharova, u jednoj zemlji kao što je Rusija, mogla sama i na svoju ruku da ismeje i ponizi predsednika jedne države, pa makar to bio i Aleksandar Vučić. Kurtoazna izvinjenja koja su usledila od strane Putina i Lavrova su samo kozmetičko šminkanje  modrice od udarca koji mu je Zaharova nanela, a pomirljive izjave posle telefonskog razgovora Vučića i Putina su samo predstava za publiku.

Vučić je shvatio opomenu Zaharove, Ivica Dačić ostaje ministar spoljnih poslova
Printscreen/ Al Jazeera

Ako Ivica Dačić ostane ministar, značiće da je Vučiću i njegovim savetnicima ipak jasno da, iako je SAD i dalje jedina i najmoćnija sila koja vlada svetom, svoje interese na Balkanu će i dalje štititi mnogi, počevši od Nemačke, Kine i naravno Rusije, i da se ne može osloniti samo na zaštitu Donalda Trampa i njemu obećati sve. I dalje će morati da udovoljava interesima svakog ko može da utiče na njegov opstanak i njegov način vladavine, nastavlja Jovanović. Kao što vidite, Rusija više nigde ne spominje međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, što znači da više nije spremna da stavi veto na eventualnu odluku o priznanju Kosova u Ujedinjenim nacijama, već je spremna da trguje i da što više izvuče za sebe i u političkom i u ekonomskom smislu. Neće biti prvi put da Rusija zaboravi na međunarodno pravo. Previše su jaki finansijski interesi pa ostaje samo da se vidi čime će još Vučić darivati Rusiju i koje će još ustupke činiti a da ne dobije po prstima od birokrata iz Evropske unije koji su pod uticajem američkih demokrata.

Što se tiče dužine trajanja još neformirane Vlade Republike Srbije, to isključivo zavisi od novembarskih predsedničkih izbora u Americi. Ako pobedi Donald Tramp, ta vlada će potrajati. U slučaju pobede Bajdena i demokrata, vlada će morati da se raspusti i raspisaće se novi parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim, jer će se SAD vratiti staroj politici prema Srbiji a Vučić će morati iznova da trguje i pruža nove ustupke američkoj administraciji, kako bi zadržao vlast. Naravno da će i ta trgovina koštati građane Srbije i to papreno, pošto će mnogo toga našeg Vučić morati da im ispoklanja jer im se jako zamerio previše otvorenom i nepotrebno navijačkom podrškom Trampu. Nego, nije prvi put da Vučić takve stvari radi “zato što je pametan”, kako on kaže, zaključuje Boban Jovanović.

Novinar.rs/ M. Milovanović

Lečić: Đilasu je jeftinije da kupi Lutovca i DS, nego da troši pare na formiranje odbora SSP po Srbiji

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Tramp: Vučić i Hoti učinili Balkan i svet bezbednijim

Uto sep 15 , 2020
Tramp: Vučić i Hoti učinili Balkan i svet bezbednijim Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svet sigurnijim i naglasio […]
%d bloggers like this: