Moskva optužila Vašington i Podgoricu za eskalaciju napetosti u Crnoj Gori

Moskva optužila Vašington i Podgoricu za eskalaciju napetosti u Crnoj Gori

Moskva je optužila Vašington i Podgoricu za “eskalaciju napetosti” oko Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Moskva optužila Vašington i Podgoricu za eskalaciju napetosti u Crnoj Gori
By ДИП МИД РФ (фотограф Никита Кочук) – http://www.mid.ru/ru/press_service/spokesman/briefings/-/asset_publisher/D2wHaWMCU6Od/content/id/2074106#11, CC BY-SA 4.0, Link

Na redovnoj konferenciji za medije, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je policija u Crnoj Gori “uz opravdanje da su prekršene mere karantina”, iskoristila suzavac kako bi rasturila skup 12. maja u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

“Još jedna eskalacija napetosti u Crnoj Gori isprovocirana je grubim dejstvima vlasti prema SPC vernicima i izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ubeđeni smo da je neophodno da se sva pitanja rešavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje standarda i međunarodnih dokumenata, pravila i normi uz uvažavanje prava kanonske crkve i vernika”, rekla je Zaharova.

Ona je optužila SAD da imaju “očiglednu nameru da unesu raskol u pravoslavni svet, da razruše celovitost duhovonog prostora na Balkanu”.

Prema njenim rečima, američko Ministarstvo inostranih poslova je 19. maja ukazalo na važnost poštovanja ljudskih prava u religijskoj sferi, i podržalo “oštre mere crnogorskih vlasti”.

“Kako to ide zajedno – teško je shvatiti. Takve izjave sa naše tačke gledišta svedoče o tome da crkvenu tematiku SAD gledaju samo sa tačke gledišta geopolitike”, navela je Zaharova.

Ona je upozorila da ignorisanje mišljenja SPC, veštačka podela ljudi i vernika i mešanje sa strane “prete da dovedu da velikih potresa koji mogu da preplave region”.

Zaharova na konferenciji za medije nije pomenula da je liturgija u Nikšiću, odnosno litija, bila u suprotnosti sa merama vlasti Crne Gore u borbi protiv epidemije koronavirusa, među kojima je i zabrana masovnog okupljanja.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve bili su privedeni, a zatim pušteni iz pritvora u kojem su proveli 72 sata zbog organizovanja litije u Nikšiću uprkos zabrani javnih okupljanja.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Sindikat pravosuđa: Primanja zaposlenih u pravosuđu smanjena i pored tvrdnji da neće

Čet maj 21 , 2020
Sindikat pravosuđa: Primanja zaposlenih u pravosuđu smanjena i pored tvrdnji da neće Sindikat pravosuđa uputio je najvišim državnim zvaničnicima Srbije otvoreno pismo, u kome upozorava da su tokom vanrednog stanja […]