Gruevski osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski prvostepeno je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju “Talir2”. Krivim je proglašen i nekadašnji sekretar Vlade Kiril Božinovski, koji je dobio uslovnu kaznu, saopštio je Osnovni krivični sud u Skoplju.

Gruevski neće biti izručen Severnoj Makedoniji
Screenshot

Sudija Daniela Aleksovska je rekla da su Gruevski i Božinovski omogućili pravnom licu DG „Beton“ AD Skoplje da izgradi sjedište političke partije VMRO-DPMNE, u vrijeme kada je preduzeće zaključivalo ugovore o javnim nabavkama sa državnim organima i javnim ustanovama ili preduzećima, suprotno Zakonu o političkim partijama, Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o obligacionim odnosima, prenijeli su sjeverno-makedonski mediji.

Ona je istakla da su dokazi sudu pokazali da su dvojica optuženih zloupotrijebili službeni položaj. Sudija je ukazala da su Gruevski i Božinovski samo prividno stvorili sliku da se sjedište političke partije VMRO-DPMNE gradi po zakonu, dok dokazi ukazuju da je to rađeno nezakonitim ugovorima i dodala da samo oprema u fitnes centru košta 65 hiljada eura.

Sudija je poručila javnosti da sama procijeni da li se objekat od 7 miliona eura može pretvarati da je od javnog interesa ili je sa svim nestandardnim dimenzijama i luksuznom opremom mnogo više od toga.

Ugovori zaključeni za izgradnju ovog objekta su u potpunosti poništeni, a sjedište i imovinska korist oduzeta.

Za razliku od optuženog Nikole Gruevskog, kome se sudilo u odsustvu, sud je imao priliku da sasluša odbranu bivšeg generalnog sekretara Vlade Kirila Božinovskog, rekla je sudija Aleksovska Stojanovska i dodala da je Gruevski do sada osuđen na dvije godine zatvora, a Božinovski nije osuđivan.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pendarovski: Kosovo apsolutno treba da uđe u Otvoreni Balkan

Sre jun 22 , 2022
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da Kosovo svakako treba da uđe u “Otvoreni Balkan”, ali da misli da je trenutno najdalje od te incijative od svih zemalja Zapadnog […]
Pendarovski položio zakletvu i započeo petogodišnji mandat
%d bloggers like this: