Da li će Crna Gora promeniti stav po pitanju Otvorenog Balkana?

U Crnoj Gori trenutno vladaju oprečni stavovi predsednika države, parlamentarne većine i Vlade oko inicijative “Otvoreni Balkan”.

Premijer Dritan Abazović, izabran krajem aprila ove godine, podržava priključenje Crne Gore, uprkos tome što se većina u parlamentu tome protivi, kao i značajan broj ministara njegove Vlade. Na sastanku je u ulozi posmatrača.

Abazović je na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je krajem maja održan u crnogorskom gradu Budvi, ušao u polemiku sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani oko inicijative “Otvoreni Balkan”.

On je tada rekao da se deo crnogorskog društva protivi “Otvorenom Balkanu” samo zbog uloge Srbije u toj inicijativi.

“Nemaju problem sa inicijativom, već lični problem”, rekao je Abazović i dodao da po njegovom mišljenju “lični problemi u politici često ne daju mogućnost za neku vrstu vizije”.

Na Abazovićev komentar je reagovala predsednica Kosova Vjosa Osmani, insistirajući na stavu da Kosovo treba da bude zastupljeno kao jednako, odnosno kao nezavisna država unutar bilo kog procesa, pa i inicijative “Otvoreni Balkan”.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

ĐUKANOVIĆ U POSETI KOD VASELJENSKOG PATRIJARHA

Čet jun 9 , 2022
Podgorički portal Borba preneo je saopštenje Carigradske patrijaršije u kojem, između ostalog, patrijarh Vartolomej govori o krštenju unuka crnogorskog predsednika. – Danas delimo sa Vama radost koju imate povodom krštenja […]
%d bloggers like this: