JP NP Fruška gora: Mi sečemo, la, lala, la, celi dan i noć; Zloupotrebiš položaj postaneš pomoćnik direktora

JP NP Fruška gora: Mi sečemo, la, lala, la, celi dan i noć; Zloupotrebiš položaj postaneš pomoćnik direktora

O kasapljenju Fruške gore nezapamćenom sečom stabala i čudnovatim odlukama rukovodstva tog javnog preduzeća, Novinar.rs je već pisao u tekstovima Počela naplata čistog vazduha od strane JP “Nacionalni park Fruška gora”. Ni šetnja šumom ne može više za džabe!, Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori, Pokret Odbranimo šume Fruške gore: Kina nama plastiku – mi njima drvo? Ko su kupci, ko izvozi, ko uzima razliku?.

JP NP Fruška gora: Mi sečemo, la, lala, la, celi dan i noć; Zloupotrebiš položaj postaneš pomoćnik direktora

Želeći da malo više saznamo o tom rukovodstvu o kome čujemo da je profit, profit i profit Sveto Trojstvo kome se jedino klanjaju, malo smo se raspitivali kod zaposlenih u tom preduzeću, međutim zbog straha koji vlada među njima a i zbog raznoraznih rođačko-kumovsko-interesnih odnosa, nismo došli ni do kakvih informacija.

Do, blago je reći zanimljivih saznanja, došli smo od jednog bivšeg radnika koji je imao hrabrosti da nam pruži neke informacije i dokumenta o pojedinim rukovodiocima i o sramotnom načinu na koji se u tom javnom preduzeću napreduje u službi.

Naime, izvesnom Konstantinu Plužareviću dipl.inžinjeru šumarstva, izrečena je 21.03.2016. mera opomene sa najavom otkaza zbog povrede radnih obaveza – nesavesnog i nemarnog izvršavanja radne obaveze iz čl.179 stav2. tačka1. Zakona o radu.  Ova mera se sastoji u tome da će zaposlenom biti otkazan ugovr o radu bez prethodnog upozorenja iz čl. 180 Zakona o radu, ukoliko zaposleni u sledećem roku od 6 meseci izvrši istu povredu radne obaveze.

Tom Konstantinu Plužareviću, inače aktuelnom pomoćniku direktora za zaštitu i razvoj Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora (JPNPFG), izrečena je ova mera tzv. predotkazno rešenje, dok je bio rukovodilac Radne jedinice Vrdnik. Potrebno je reći da JPNPFG pored RJ Vrdnik ima još 4 radne jedinice, a to su  RJ Sremska Kamenica, RJ Beočin, RJ Erdevik i RJ Ležimir. Rukovodioci radnih jedinica su visoke rukovodeće funkcije i u organizaciono-hijerarhijskoj strukturi  iznad njih je samo v.d. direktora preduzeća sa svoja 2 pomoćnika.

Ceo postupak utvrđivanja njegove odgovornoste započeo je nakon žalbe Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Sremske, tj. primedbi na izvršene radove u šumskom posedu manastira Jazak. Poslove gazdovanja  šumom im je obavljao JPNPFG po osnovu potpisanog ugovora o saradnji.

Primedbe su dostavljne 09.12.2015. i u primedbama se navodi da su neki radovi prikazani, a nisu izvršeni, da je sporan kvalitet radova i da je ogromna razlika između obima realizacije radova i prikazanih vrednosti tj dobiti.

Po prijemu primedbi izvršene je kontrole njegovog rada,  urađena je  kontrola radnih naloga i izvršenih poslova nege i seče šume, kontrola računa koji su izdati na osnovu tih radnih naloga, kontrola pripadajuće dokumentacije za isto kao i  kontrola posečenih, a nedoznačenih stabala. Ove kontrole su urađene u  tačno određenim  odeljenjima i odsecima radne jedinici i na osnovu njih je utvrđeno da je on svojom krivicom izvršio povredu radne obaveze.

Nakon dobijenih primedbi Eparhije Sremske,  formirana je Komisija za kontrolu izvršenih uzgojnih radova u šumskom posedu manastira Jazak i ona je utvrdila da je ukupan broj bespravno posečenih stabala 678, ukupne vrednosti drvne mase 170.768 din i još dodatnih 162 bespravno posečenih stabala koja su ostala kod panja i nisu ušla u obračunatu vrednost. U obračunatu vrednost nisu ušla zato što su po nekim šumarskim pravilima struke malog prečnika i za takva stabla se ne može obračunati masa niti vrednost, ali naneta šteta se definiše kao šteta na budućem prirastu šume.

U istom izvestaju takođe je utvrđeno da je rukovodilac RJ Vrdnik Konstantin Plužarević potpisao radne naloge za neizvršene poslove nege šume (selektivno uklanjanje podrasta i uklanjanje bršljena) koji su bili povereni SZ „Student“ is Novog Sada.  

Dalje kontrolom je ustanovljeno da je u GJ 3807 Šuljamska glavica- Kraljevac, KP  takođe potpisivao radne naloge za neizvršene poslove presecanja bršljena koje je takođe radio  SZ „Student“iz Novog Sada.

Po osnovu ovih potpisanih radnih  naloga čija sadržina ne odgovara stvarnom stanju urađenih poslova, Komisija je utvrdila da je naneta šteta JP Nacionalni park Fruška gora u iznosu od 313.186,78 din. Komisija je takođe utvrdila da su poslove u pojedinim odsecima obavljala  lica koja nisu bila angažovana od strane SZ „Studen“ i da su sekla šumu iznad taksacione linije koja nije bila propisno obeležena, te je stoga došlo do bespravne seče gore navedenih 162 stabla.

Zaključak Komisije je bio  da je rukovodilac RJ Konstantin Plužarević odgovoran za  povredu radnih oabeveza, nesavesni rad, zloupotrebu položaja i prekoračenje ovlašćenja i da su se zbog toga stekli uslovi za otkaz ugovora o radu. Ali da s obzirom da je dugo zaposlen u JPNPFG i da je šteta nadoknađena, poslodavac je iskoristio svoje diskreciono pravo i izrekao mu samo opomenu pred najavu otkaza.

Da bi priča bila još interesantnija nakon izrečene mere Plužarević je raspoređen na poslove “vodeći refenerent na gajenju i uređivanju šumskih ekosistema“ u RJ Ležimir, ali pre isteka  kaznenog perioda od 6 meseci on je postavljen za rukovodioca RJ Beočin, a ubrzo posle toga v.d. direktor  Radoslav Krunić ga imenuje za  Pomoćnika direktora za zaštitu i razvoj. Na toj funkiciji je i danas.

Dalje naš izvor, kao zanimljiv način poslovanja JP NP Fruška gora, navodi promer izvesnog Gorana Matića, preduzetnika iz Čeneja koji je registrovan za gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti.

Sa preduzetnikom Matićem, vrsnim odgajivačem šuma, inače svojim bivšim radnikom,  JPNPFG ima sklopljen Ugovor o pružanju konsalting usluga.

Do decembra  2014. Goran Matić je bio Rukovodilac službe planiranja i razvoja, kada mu je upućena Opomena za necelishodno i neodgovorno korišćenje sredstava rada Javnog preduzeća.

JP NP Fruška gora: Mi sečemo, la, lala, la, celi dan i noć; Zloupotrebiš položaj postaneš pomoćnik direktora

JP NP Fruška gora: Mi sečemo, la, lala, la, celi dan i noć; Zloupotrebiš položaj postaneš pomoćnik direktora

Naime,  on je jednostavno zadžao za sebe kompjutersku opremu koja  je dobijena u projektu “Cycling Danube – the establishment of the regional cycling route Srem”.

Po završetku tog partnerskog projekta koji je ispred JPNPFG vodio Goran Matić, oprema iz projekta je trebalo da bude uvedena u knjige JPNPFG kao osnovno sredstvo. U pitanju je komjuter, štampač, kamera, DVD, ukupne vrednosti 142.100 din. Na osnovu dopisa Sremske privredne komore od 22.05.2014.  ustanovljeno je da  oprema nije zaprimljena u JPNPFG  i da se ona nalazi u privatnom posedu kod Gorana Matića.

Izrečena mu je mera opomene, a Goran Matić je odmah posle toga sam dao otkaz. I evo nakon godinu i po dana on se vraća u JPNPFG, ali sad kao savetnik v.d. direktora Radoslava Krunića.

Postavlja se pitanje zakonitosti ovog ugovora iz dva razloga, priča naš sagovornik.

Prvi je vezan za Zakon o javnim nabavkama, naime činjenicu da  nije bo raspisan tender za izbor konsultanta, s obzurom da godišnji iznos prelazi iznos od 500.000 din.  A drugi je vezan za vrste  konsultanstkih usluga, tj da li je “Eco forestry” tj. preduzetnik Goran Matić registrovan i da savetuje o unutrašnjoj organizaciji preduzeća, o startegiji razvoja NPFG i o razvoju turizma.

Vrednost ugovora na godišnejm nivou je 540.000 din u neto iznosu.

Na kraju samo da se zna, redakcija Novinar.rs, iako mnogi ekolozi i ljubitelji Fruške gore o rukovodstvu i poslovanju JP NP Fruška gora misle i govore i dokumentuju sve najgore,  ne sumnja da v.d. direktor  Radoslav Krunić ovim čudnim postavljenjima i kombinacijama, te masakriranjem Fruške gore zna šta radi, i ima neku svoju tajanstvenu viziju, nama običnim smrtnicima nerazumljivu. Istovremeno redakcija Novinar.rs je sigurna da rukovodstvo Nacionalnog parka  radi samo i isključivo u interesu Fruške gore, Novoga Sada, Vojvodine i Srbije, ma šta zlobnici i raznorazni džabalebaroši koji bi da diši čist vazduh pričali o njima.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

DSS: Najure ih iz Pariza i Berlina, Makron ih dovede u Beograd da rade

uto jul 16 , 2019
DSS: Najure ih iz Pariza i Berlina, Makron ih dovede u Beograd da rade Potpisani sporazumi o saradnji sa francuskim kompanijama koje su najurene iz Pariza i Berlina Gradski odbor […]
DSS: Najure ih iz Pariza i Berlina, Makron ih dovede u Beograd da rade