Dodik: Hteli vojsku na granici prema Srbiji i CG, odbio sam

Predsedavajući Predsedništva BiH kaže da je na sednici Predsedništva traženo da se zbog priliva migranata vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori.

Milorad Dodik dodaje da je on to odbio.

“Sednica je završena bez bilo kakve odluke”, rekao je Dodik novinarima nakon sednice, prenosi sarajevska N1 televizija.

On je dodao da je odbio taj predlog jer to nije nadležnost vojske.

“Odbijena je i odluka za raspoređivanje Fronteksa, što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka, jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sledeću sednicu”, objasnio je Dodik.

Kako je rekao, odbio je i zaključak o raspoređivanju centara za smeštaj migranata po celoj BiH.

“Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumeva da se centri za smeštaj migranata rasporede po celoj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri, jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu”, rekao je Dodik i dodao da je problem s migrantima serviran nižim nivoima vlasti.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nije korektno što predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik to nije prihvatio.

On je nakon sednice Predsedništva rekao da uvođenje vojske duž granice ne bi bilo protivzakonito, kao i to da se u zaštitu granica uključe i druge državne agencije, uključujući i vojsku, i da je potrebno da se tehnički osposobi Granična policija BiH, prenosi Klix.

“Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke prepreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti treba da budu raspoređeni u celoj BiH. Teret migrantske krize se mora rasporediti na celu BiH. Nije u redu da se teret podeli na dva ili tri kantona”, kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, on je predložio zaključak da se takva odluka donese i da se lakše podnese migrantska kriza, ali je Dodik to odbio.

“Mislim da je Komšić ponudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može da upotrebljava oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu”, rekao je Džaferović.

Tanjug

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO

sri jun 12 , 2019
89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO Čak 89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali ne znaju da na teritorijama država članica nije bilo rata, […]
89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO