Đurđević: Stefanovićev žuti sindikat potpisao do sad najgori PKU a da ga nije ni pročitao

Đurđević: Stefanovićev žuti sindikat potpisao do sad najgori PKU a da ga nije ni pročitao

Nakon objavljenog teksta na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova “Stefanović i Lukić potpisali Poseban kolektivni ugovor za policijske službenike”, kontaktirali smo Igora Đurđevića iz Policijskog sindikata Srbije koji se još iz vremena dok je predvodio Policijski sindikalni pokret pokazao kao veoma kritičan ne samo prema MUP-u kao poslodavcu, već i prema Nezavisnom sindikatu policije (NSP).

Foto:mup.gov.rs

Za NSP inače Đurđević, kao i njegovi sadašnji saborci iz Policijskog sindikata Srbije, tvrdi da je zapravo kvazi-sindikalno žuta organizacija koja služi da dezavuiše zaposlene i koja se ne bavi zaštitom i borbom za radnička prava već na protiv. Nezavisni sindikat policije sarađuje i brani poslodavca po svaku cenu.

Igor Đurđević nam je u kraćem razgovoru izjavio sledeće:

Đurđević: Stefanovićev žuti sindikat potpisao do sad najgori PKU a da ga nije ni pročitao
Igor Đurđević

Nakon što sam sada pročitao ovu vest na koju ste mi Vi ukazali, sa sajta MUP-a, ne mogu ništa detaljnije da prokomentarišem u vezi sa tim PKU-om obzirom da ga nisam ni video, kao što ga niko od zaposlenih i nije video do sada. Verovatno da ga ni iz NSP nisu videli dok im ga iz Kabineta ministra nisu doneli napisanog, ali kako god – kada ga budu objavili komentarisaćemo, a i kada uđe u primenu videće se njegova puna štetnost svakako. Međutim, ono što mogu je da se osvrnem na sam tekst ove vesti i da ga analiziram kako bi iz njega već neke zaključke.

Dakle, nastavlja Đurđević, autor teksta u četvrtom pasusu navodi – citiraću “Ministar je ukazao da su pregovori oko Posebnog kolektivnog ugovora bili prilika da se razmotri sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, ali i da se vidi šta je to novo što može da se učini za zaposlene, ne narušavajući budžet Republike Srbije, a istovremeno pokazujući brigu o lјudima”, kraj citata. Dakle apostrofiram – ne narušavajući budžet! To se u principu može smatrati da “novih” troškova u budžetu u odnosu na ranije neće biti, a svi mi znamo kakvi su “dosadašnji troškovi” bili i šta sve to do sada “nije bilo budžetom predviđeno”.

Đurđević dalje komentariše:

Nego ajd’, ministar ko ministar, on u principu i ne predstavlja radnike u kolektivnom pregovaranju, pa se ne bih njegovim izjavama ni bavio. Ono što je meni u tekstu ubedljivo najinteresantnije, sadržano je u poslednjem pasusu teksta gde Lukić, kao “borac za prava radnika”, koji uzgred budu rečeno nema ni jednu jedinu sliku sa nekog protesta na kome je učestvovao a kamo li nešto izjavio, kaže sledeće, citiraću:
– „Razgovori sa radnom grupom nisu išli lako sve do momenta dok se u kolektivno pregovaranje nije uklјučio ministar Stefanović koji je i ovom prilikom pokazao da mu je zaista stalo da policijski službenici dobiju najbolјi mogući kolektivni ugovor“.

Paradoks! Dakle, ističe Đurđević, koliko sam ja shvatio, navodno su pregovori sa Radnom grupom bili teški i žučni sve dok se ministar lično nije uključio i rešio stvar, te je od tada išlo glatko, sa smehom komentariše Đurđević i nastavlja:

Ispada da su oni potčinjeni ministru (članovi Radne grupe iz kabineta ministra) bili “teški” jer su verovatno “branili budžet”, interese poslodavca ili šta već, sve dok ministar nije došao, ućutkao ih ili makar “smekšao” i stao faktički na stranu predstavnika zaposlenih u odnosu na njemu potčinjene! Dakle, prevazišli su sebe – ko god da je pisao taj tekst.

Đurđević smatra da bi potpisani ugovor morao da se u što hitnijem roku obelodani, kako bi se saznalo šta su to radnici MUP-a njime dobili ili je reč o još jednom “triku”:

Krajnje je neuobičajeno da sindikalni lider hvali svog poslodavca, a predsednik “nezavisnog” sindikata tvrdi da je tek uključivanjem ministra došlo do dogovora. Svrha pregovora sa radnom grupom je da se na stručnom nivou razjasne i dogovore sve pojedinosti. To se ne radi sa ministrom, koji je politička ličnosti u MUP-u. Ovako zaključujemo da to nije bio dogovor za prava radnika, već politički dogovor između dve stranke. Jedna je SNS, a za drugu možemo da pretpostavimo kome pripada, kazao je Đurđevic

Đurđević: Stefanovićev žuti sindikat potpisao do sad najgori PKU a da ga nije ni pročitao

Nemam više šta o tome da kažem, a svakako radnici će brzo uvideti da je zapravo prvi PKU u MUP-u, po radnike, bio najpovoljniji i najbolji, a da je već sledeći bio lošiji i konačno ovaj sada ubedljivo najlošiji. Ovu tvrdnju baziram na saznanju da je ceo taj PKU konstruisan zapravo na prepisci prethodno donetog PKU za državne organe, a jednim delom se oslanja i na već postojeće odredbe Zakona o policiji, tako da teško da nešto novo uopšte i donosi, a kamo li da bude bolji. Ali o tom – potom, kada ga budu objavili pošto ni radne verzije nisu bili u stanju da objave kako bi se radnici upoznali na vreme.

Novinar.rs/ M. A. M.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić iz Hitne pomoći: Kažu Vučić je ubica i lopov. Moji ciljevi su sveti. Idem u Vatikan

Čet avg 29 , 2019
Vučić iz Hitne pomoći: Kažu Vučić je ubica i lopov. Moji ciljevi su sveti. Idem u Vatikan Predsednik Srbije Aleksanadr Vučić je nakon obilaska Hitne pomoći rekao da ne želi […]
Vučić iz Hitne pomoći: Kažu Vučić je ubica i lopov. Moji ciljevi su sveti. Idem u Vatikan
%d bloggers like this: