PSS: Teška prevara MUP i šarena laža radnicima

PSS: Teška prevara MUP i šarena laža radnicima

Kakav je odnos Ministarstva unutrašnjih poslova prema svojim zaposlenima kada je reč o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, u najširem smislu, pisali smo u tekstu AKT O PROCENI RIZIKA U MUP – NAUČNA FANTASTIKA I NEMOGUĆA MISIJA, gde je preneto viđenje stanja stvari iz ugla sindikalnog aktiviste Policijskog sindikata Srbije (PSS).

Kakav je tretman MUP-a prema radnicima po pitanju “solidarne pomoći” pokazaće vreme, obzirom da je 08.07.2019. u Službenom glasniku br.49/2019 objavljen novi PRAVILNIK O FONDU ZA SOLIDARNU POMOĆ, koji je 16.07.2019.  stupio na snagu. Dakle, iz svega nekoliko dana važenja, nemoguće je uvideti puni efekat primene Pravilnika i kako će se isti odraziti na one radnike u MUP-u kojima je pomoć najpotrebnija.

S tim u vezi – na sindikalnom sajtu PSS pronalazimo tekst PRAVILNIK O FONDU ZA SOLIDARNU POMOĆ – TEŠKA PREVARA MINISTARSTVA objavljen još pre gotovo godinu dana (31.07.2018. godine) a koji se upravo odnosi na ovu tematiku, gde se uočava (uobičajeno) kritičan stav PSS prema tom pravilniku, još dok je bio u fazi izrade. Imajući u vidu da PSS-u u tom periodu još uvek nije bila “oteta” reprezentativnost, predstavnici tog sindikata su takođe učestvovali u radu Radne grupe ministarstva.

Konkretno, tekst se odnosi na Izveštaj Vladimira Pavićevića, potpredsednika PSS:

“Danas, 31.07.2018. godine, u SIV-u 11, održan je sastanak Radne grupe za izradu Pravilnika o fondu za solidarnu pomoć, na kojoj je PSS predstavljao potpredsednik Vladimir Pavićević. PSS je bio prvi put pozvan na sastanak ove radne grupe na koju se odazvao kao i većina predstavnika radnog tela iz sastava MUP-a i drugog sindikata.

Vladimir Pavićević, Foto: PSS

Pod izgovorom preciznijeg uređenja solidarne pomoći i tobože brige za radnike, ministar je ove godine promenio odredbe člana 247. i 248. Zakona o policiji a zatim naredio donošenje Pravilnika pod tim, novim odredbama Zakona. Na ovaj način, prvo je, uz pomoć svog sindikata, sprečio primenu Aneksa PKU-a za policijske službenike odnosno PKU-a za državne organe, pa onda odlučio da samostalno uredi ovu problematiku na način kako njemu i njegovima odgovara.

Princip je samo jedan – radnicima dati privid da nešto imaju u Zakonu a zatim im ništa od toga ne daš kroz Pravilnik. Neki bi čak rekli da obmanjuju radnike MUP-a.

Kako bi ostala naznaka transparentnosti i samostalnosti profesije da sama donese Pravilnik kakav treba, ministar je formirao i Radnu grupu, gde je pozvao reprezentativne sindikate. Danas je na sastanku atmosfera bila radna, dinamična, ali besmislena. Raspravlja se o uslovima, načinu isplate, neophodnoj dokumentaciji za solidarnu pomoć, a solidarne pomoći za duže ili teže bolesti zaposlenog, za slučaj lečenja od posledica ranjavanja zaposlenog kome je radni odnos u MUP-u prestao kao posledica ranjavanja prilikom vršenja službene dužnosti, za dužu ili težu bolest člana uže porodice, za zdravstvenu rehabilitaciju, nabavku ortopedskih pomagala, aparata za rehabilitaciju i nabavku lekova zaposlenom kao i članu njegove uže porodice i za slučaj teže invalidnsoti zaposlenog — NEMA! Ceo pravilnik se sveo na refundaciju, koju će biti teže dobiti nego 7-cu na lotou.

Veljko Mijailović i Vladimir Pavićević, Foto: PSS

PSS je naravno ukazao na to, i svi prisutni su bili svesni te činjenice. Ne zato što je to rekao PSS već zato što je to tako očigledna istina koja se vidi na prvo čitanje. Odgovor,isti kao i uvek kada struka govori iskreno, MUP NEMA PARA ! Sva ona velika priča o avionima, kamionima je namenjena za nekog drugog, za radnike MUP-a je namenjena besparica. Posebnog fonda za isplatu solidarnih pomopi- NEMA! Koristi se iz dela za socijalna davanja trudnicama, jubilarnih nagrada, troškova prevoza… pa koliko ostane da se nagrebe toliko će se davati. Sve dok jednog dana, ministar i njegov sindikat ne odluče da se ukinu sva davanja sem plate. Kao u vremena pre PKU-a.

I onda se neko pita zbog čega smeta PSS? Zbog istine.

U Beogradu, 31.07.2018. godine

Kakvi će biti efekti primene tog pravilnika i kako će se isti odraziti na solidarnu pomoć prema onim kategorijama zaposlenih radnika u MUP kojima je pomoć najpotrebnija – ostaje nam da vidimo budućim vremenom… Međutim, ono što već možemo zaključiti i na šta nam ukazuju događaji iz prošlosti – jasno je zbog čega je MUP toliko insistirao na “otimanju” reprezentativnosti jedinom sindikatu policije koji se beskompromisno i odlučno do kraja borio za interese i prava radnika.

Novinar.rs/ Igor Đurđević

Igor Đurđević

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Talas vrućine pogodio SAD, policija moli prestupnike da se uzdrže od kriminala

Ned jul 21 , 2019
Talas vrućine pogodio SAD, policija moli prestupnike da se uzdrže od kriminala Najmanje tri osobe preminule su zbog talasa toplote u SAD, gde je u Njujorku i Vašingtonu zabeleženo do […]
Talas vrućine pogodio SAD, policija moli prestupnike da se uzdrže od kriminala