Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u

Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u

POKAŽI MU ZNAČKU

Ovih dana internetom kruži vic sledeće sadržine:

“Dolazi načelnik policije u selo po dojavi da je neko na njivi posadio marihuanu. Dolazi on do seljaka pa mu sav odvažan objasni zašto je došao, a seljak mu kaže:

– Vidi, traži gde hoćeš ali na onu tamo njivu, ne smeš da ideš!

Načelnik se rasbesneo, izvadio svoju značku pa pokaza seljaku:

– Vidiš ti ovu značku? Ona mi dozvoljava da idem gde god ja hoću!

Ode načelnik naravno, pravo na tu njivu, kad tamo veliki bik. Čim ga je video pojuri on načelnika, a načelnik trči i viče seljaku:

– Upomoooooć!

Seljak kada je to video poviče:

– Značku! Pokaži mu značku!”

Naša priča je stvarna, čuli smo je od našeg prijatelja koji je bio prisutan na većini događaja pomenutih u tekstu i kad ne bi bila žalosna, bila bi smešna.

Radnja se dešava na jugu Srbije, u najnerazvijenoj i najsiromašnoj opštini Trgovište.

Cela opština Trgovište, po zvaničnim podacima (radi glasanja) ima oko 5. 000 stanovnika a sama varošica oko 2.300. Od ukupnog broja stanovnika 1.100 je nezaposleno, dok su ostali zaposleni u javnom sektoru i Trgovište važi za “grad u izumiranju”. Teritoriju opštine Trgovište pokriva i zadužena je za bezbednost Policijska stanica Trgovište, na čelu sa načelnikom, majorom policije Arsić Ivicom.

Naši akteri priče su znani po imenu i prezimenu.

Zamenik, načelnik i saobraćajni policajac PS Trgovište, Foto: Privatna arhiva

14. jula ove godine u saradnji sa opštinom Bosilegrad i gospodinom Vladimirom Zaharijevom, tradicionalno se u blizini sela Crna Reka koje pripada Trgovištu, na mestu zvanom “Zagranje” održao verski skup povodom crkvenog  praznika Sveti vrači Kozma i Damjan.

Načelnik Policijske stanice Trgovište, Arsić Ivica i saobraćajni policajac Ivica Đorđević, za koje je poznato da su ljubitelji skupova gde je alkohol besplatan, na poziv lokalnih kontroverznih biznismena, nelegalnih otkupljivača šumskih proizvoda i preprodavca drva,  u narodu poznatih pod nadimcima Faca i Čule, došli su da uveličaju i obogate ovaj skup svojim prisustvom.

Načelnik Arsić ozbiljno shvata ulogu počasnog gosta i kao što ministar Vulin vrši ponekad smotru Vojske Srbije, tako i naš načelnik vrši smotru šatora, proverava kvalitet pića, jačinu ozvučenja… Zatim kreće bahaćenje ispijanjem pića koje dobijaju od domaćina i  prisutnih gostiju kao “visoke zvanice”. Kada je ta zavidna količina alkohola koji su uneli u sebe počela da deluje, saobraćajac Ivica Đorđević uzima mikrofon, penje se na drveni sto i počinje da peva. Načelnik Arsić, koji je po istim izvorima muzičar (svirao i uveseljavao načelnike pre unapređenja), pogođen muzikom i izabranim repertoarom pridružuje se u duetu i kreću da zabavljaju prisutne pevanjem. U transu, Đorđević iz sakoa (koji je dobio od jednog gosta na proslavi da se ogrne je je u međuvremenu malo zahladnelo), vadi svežanj novčanica u evrima i baca po stolu. Vlasnik sakoa ga moli da to ne radi, i situacija postaje napeta.

Vidno uznemireni i revoltirani prisutni meštani, posebno iznenađeni ovakvim nedoličnim ponašanjem načelnika PS Trgovište pokušavaju da ga dozovu svesti i pameti.

Kreće svađa i rasprava i kada je situacija uzavrela, načelnik Arsić, saobraćajni policajac Đorđević i “biznismen Faca” beže džipom a za njima kreće potera revoltiranih gostiju, koji nisu mogli da pređu preko ovih bahanalija, iživljavanja i provociranja naroda koji jedva preživljava i sastavlja kraj s krajem.

Tokom potere momci s nadimcima “Dača” i “Geša” sustižu begunce i nakon što su im preprečili put, izvlače iz džipa pijane policajce i kontaverznog biznismena šumarskog smera.

Dača jednom rukom hvata za vrat načelnika Arsića. Iako pijan, načelnik je brz na pokazivanju službene legitimacije. Pokazuje je u nameri da se spasi i drhtavim i uplašenim glasom više puta govori Dači:

– “Ja sam načelnik, ja sam načelnik…”

Revoltirani Dača, odgovara mu da je jadna policija koja ima takvog načelnika i da ga njegova službena legitimacija neće spasiti od batina zbog provociranja i iživljavanja nad gostima proslave.

Tada na scenu stupa spomenuti biznismen “Faca”, koji bacanjem pivske gajbe, baš u trenutku kada su pristigli i drugi građani koji su prisustvovali proslavi, spašava načelnika i saobraćajnog policajca. Načelnik Arsić s drugarima koristi gužvu i velikom brzinom beže u pravcu Trgovišta.

Značka je pokazana ali se razjareni bik nije obazirao na pokazanu prljavu značku.

Da se sve ovo stvarno desilo delimično nam je potvrdio i Zoran Petrović, član upravnog odbora Policijskog sindikata Srbije.

Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u
Zoran Petrović

– “Ja, kao i ostali meštani Trgovišta, ali i zaposleni u PS Trgovište upoznati smo sa  tim sramnim događajem. Ovo je mala sredina gde je afera “pokazivanje značke” trenutno još aktuelna.

Inače, nije ovo prvi slučaj za koji smo saznali od građana ali i zaposlenih u PS Trgovište o pijanstvima načelnika. O konkretnom slučaju obavestili smo njegovog zaštitnika, načelnika Policijske uprave Vranje. Imenovani je u više navrata za vreme službe ali i van nje, u uniformi zatican u kafani u krugu zaštićenih i privelegovanih policajca. Paradoksalno je da dva njegova saobraćajca sa njim ispijaju alkohol za vreme smene i da isti posle u takvom alkoholisanom stanju alkotestiraju vozače”, priča Petrović. “Ovakve i slične nezakonite i sve učestale radnje prijavljivali smo nadležnim, ali trenutno sve je uzalud, kaže”.

– “Naime, načelnik PU Vranje, po nalogu predsednika opštine Trgovište, u prošloj sistematizaciji smenio je bivšeg načelnika i postavio ovog sadašnjeg, čime je Arsić stekao zaštitu od bilo kakve odgovornosti”, tvrdi Zoran Petrović. “On se i ne krije”, nastavlja Petrović, “na društvenoj mreži javno se eksponira svojim prisutvom na raznim manifestacijama i okupljanjima gde se ispijaju reke alkohola i to sve u društvu određenih privelegovanih policajaca.  Naravno, zbog toga vrši represiju nad drugim policijskim službenicima i posebno onima koji su ostali verni bivšem načelniku. Takođe kontrolišu se i zastrašuju svi članovi naše sindikalne organizacije i oni koji nisu članovi njegovog režimskog sindikata.”

Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u
Policijski sindikat Srbije, Foto: PSS

Nastavlja dalje Petrović:

– “U pitanju je sistemska korupcija, gde se pod partijskom zaštitom štiti Arsić od svih vidova nezakonitog, neprofesionalnog, koruptivnog i neetičkog ponašanja, bez obzira na štetne posledice koje pričinjava ugledu službe, javnom interesu i tekovinama savremenog demokratskog društva. To znači da Arsić, svestan zaštite, ne preza ni na kafanski sto da se penje jer zna da neće odgovarati. Takođe, na teritoriji PS Trgovište najzastupljeniji je vid šumske krađe, gde sam ja konkretno od strane načelnika PS Trgovište onemogućen da primenjujem svoja ovlašćenja, primenim radnju na sprečavanju i otkrivanju ovih delikta”, kazao je Petrović i dodao da “sumnja da se ovakav vid zaštite izvršioca debelo naplaćuje”.

Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u

Koliko je politika nagrizla i kriminalizovala MUP,  saznajemo od našeg izvora koji je dobro upoznat sa situacijom u PU Vranje i koji nam priča da je po istom nalogu predsednika “Žuće”, u prethodnoj sistematizaciji unapređen policajac koji je disciplinski kažnjavan, i protiv koga se vodio krivični postupak a sada je u tom krivičnom postupku i prvostepeno oglašen krivim. Trgovište: Kad pijani načelnik 

Unapređeni Dragan Nedeljković je na radno mesto zamenika komandira PS Trgovište došao po predhodnim karakteristikama starešina da se radi o nedisciplinovanom radniku, koji svoje radne zadatke izvršava minimalno i uz stalno negodovanje, pa je sada postavljen da on kontroliše kolege koji su za razliku od njega bili savesni i disciplinovani. Inače, priča se po Trgovištu da imenovani zamenik i njegov paša iz Leskovca poseduju šleper i da sva nelegalna prodaja drva za ogrev i drvene građe u pravcu Beograda i Novoga Sada ide preko njega.

Svi se sećamo nedavnog slučaja hapšenja građanina Trgovišta K. M. zbog komentara koji je napisao na svom fejsbuk profilu: “Petak je dan za metak, barem je tako u moje vreme bilo”.

Trgovište: Kad pijani načelnik policije vrši smotru vašarskog šatora i druge tužne priče o MUP-u
Načelnik i saobraćajac na Džipijadi, Foto privatna arhiva

Komentar nebitan ali su dušebrižnici zbog posete predsednika Aleksandra Vučića Trgovištu, iskoristili ovog nesrećnika za spektaluarno hapšenje, sve da bi se što više dodvorili predsedniku. Nakon uspešne akcije predsednik opštine je načelnika i poslušne policajce nagradio sendvičima. Trgovište: Kad pijani načelnik 

Pričaju meštani Trgovišta i o bahatom ponašanju vozača predsednika opštine J. I., koji se u prisustvu načelnika Arsića i svih zaposlenih u PS Trgovište iživljavao nad zaposlenima u Hitnoj pomoći u Trgovištu, upućivao im ozbiljne pretnje i lomio staklo na ulaznim vratima. Za to vreme prisutni načelnik i policajci nemo su posmatrali ovo iživljavanje, koje se završilo bez zakonskih posledica po huligana.

Međutim, suprotno ovom slučaju, jedan običan građanin R. N., koji nije član vladajuće stranke i koji nije pretio doktoru i sestrama u istoj toj Hitnoj pomoći, samo zato što je siromašan, od strane te iste policije je zadržan.

Da politika ulazi u sve sfere, jasno je iz slučaja izbora predsednika Lovačkog udruženja Trgovište, koji je trajao mesecima, konstantnim lobiranjem u ubeđivanjem. U lobiranje i izbor se umešao i sam predsednik SO Trgovište.

Mali predah da se nešto prezalogaji i popije

Izbor novog predsednika imao je za cilj legalizalovanje prethodnih nepravilnosti i nenamensko korišćenja članarina od strane bivšeg predsednika, koji je igrom slučaja kriminalistički inspektor S. S.,  zadužen za suzbijanje kriminala u PS Trgovište. Kao predsednik je, kako govore članovi, lovačkim kukuruzom ishranio svoje svinje ali je na kraju jedna svinja priminula i upropastila mu savršeno isplaniranu dobit. Taj isti inspektor i bivši predsednik lovačkog društva je preko predsednika “Žuće” sredio da mu sin prođe provere za vatrogasca i sada čeka zaposlenje u vatrogasnoj jedinici Trgovište. Kako bi se grupa ojačala u tu nameru krajem maja nelegalno se bira i postavlja za predsednika sekcije Trgovište vođa grupe za suzbijanje kriminala Policijske stanice Trgovište Z. M.

Jasna je moć predsednika Krstić Nenada, kada je pored 10 policajca koji su početkom godine pridodati PS Trgovište uticao kod ministra policije da se raspiše konkurs za još 5 novih policijskih službenika. Izdejstvovao je Krstić da se pored trenutnih sedam vatrogasca u VJ Trgovište prime još nova 3. Primera radi, u Policijskoj ispostavi Vranje, koja je nosioc poslova u PU Vranje, nedostaju najmanje 20 policajaca, ali se primanja vrše samo za PS Trgovište gde ih već ima viška.

Meštani Trgovišta željno očekuju kada će policija postati nepristrasna, početi da rade ono zbog čega su plaćeni i svim građanima obezbediti jednaka prava i tretman, bez obzira na ekonomski, politički status, stranačko ili neko lično opredeljenje. Trgovište: Kad pijani načelnik 

I konačno, glasno se pitaju kada će nadležne službe da ispitaju nezakonito poslovanje Opštine Trgovište i kad će sprečiti dalje nezakonite izgradnje mini hidroelektrane?

M. M.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog "prljavog" novca

Uto avg 13 , 2019
Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog “prljavog” novca Direktor nevladinog “Pen Bajden Centra” i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter kaže da je ključna stvar na koju bi trebalo […]
%d bloggers like this: