SEVERNA MAKEDONIJA PROSLAVLJA 30 GODINA NEZAVISNOSTI

Referendumsko pitanje je ostavilo i mogućnost kasnijeg ponovnog ulaska u Jugoslaviju: “Jeste li za nezavisnu Makedoniju s pravom ulaska u buduću uniju suverenih država Jugoslavije?”

Referendum o nezavisnosti Makedonije od Socijalističke Federativne Republike Jugolavije (SFRJ) održan je 8. septembra 1991. Za nezavisnost je glasalo 96,4 odsto građana tj. 1.079.308 gradjana, a odziv je bio vrlo visok –  75.7 građana sa pravom glasa.

Prvi predsednik Makedonije bio je dotadašnji član Predsedništva SFRJ Kiro Gligorov.

 

FOTO : B.J.-ANTESKI

Prema službenim podacima, od 1.495.626 birača na glasanje je izašlo 1.132.981 građanina s pravom glasa ili 71,85%, a od ukupnog broja građana koji su glasali na Referendumu 1.079.308 građana ili 95,09% (tj. 72,16% ukupan broj građana sa pravom glasa). Rezultati govore sami za sebe o uspjehu referenduma. U službenom izvještaju Komisije za sprovođenje referenduma navodi se da nije podnijeta niti jedna žalba niti žalba na način na koji je sproveden zbog nepravilnosti ili kršenja odredbi Zakona o republičkom referendumu. Komisija je zabilježila masu građana s pravom glasa u Makedoniji koji su glasali “za” nezavisnu i suverenu Makedoniju.

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti, koju je usvojio prvi višestranački makedonski parlament 25. januara 1991.

Foto: Wikipedia

Ustavno ime Republika Makedonija promenjeno je usvajanjem Prespanskog sporazuma sa Grčkom u ime Republika Severna Makedonija i primenjuje se od februara 2019. godine.

B.J.-Anteski

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Na današnji dan KRUNISAN je CAR DUŠAN

Sre sep 8 , 2021
Na današnji dan 1331. godine na državnom saboru u Svrčinu na Kosovu arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja. Za prvog srpskog […]
%d bloggers like this: