Zatvorski uslovi u kojima Britanci drže Džulijana Asanža gori nego za teroriste

Zatvorski uslovi u kojima Britanci drže Džulijana Asanža gori nego za teroriste

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik “Vikiliksa” Kristin Hrafnson.

– Britanske vlasti drže Asanža u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD – rekla je Hrafnsonova.

Ona kaže da je Asanžu uskraćeno pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dve posete mesečno i u teškoj je izolaciji, piše Blic.

Asanž je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostaće u zatvoru zbog čvrstog uverenja sudije Vanese Beritser da će “pobeći ako ga puste”.

Hrafnsonova je rekla da ova odluka pokazuje “pristrasno tretiranje” Asanža u okviru britanskog pravosudnog sistema, prenio je “Sputnjik”.

Asanž, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gde se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač “Vikiliksa” je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je obezbedio bivši američki obaveštajni analitičar Čelsi Mening.

Zatvorski uslovi u kojima Britanci drže Džulijana Asanža gori nego za teroriste

Zatvorski uslovi u kojima Britanci drže Džulijana Asanža gori nego za teroriste
Screenshot

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv “Vikiliksa” i Asanža na osnovu nezakonitog pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Asanž se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Irena Živković: Šta Serbi od Đilasa očekuju

ned sep 22 , 2019
Irena Živković: Šta Serbi od Đilasa očekuju Irena Živković je na društvenim mrežama iznela zanimljivu analizu šta građani Srbije, pretežno oni opoziciono nastrojeni (pošto o hipnotisanim teletabisima naprednjačko-radikalskim nema svrhe […]