Vučićev rat za natalitet: Zakonom oštećena svaka treća porodilja, bela kuga hara jugom Srbije

1

Vučićev rat za natalitet: Zakonom oštećena svaka treća porodilja, bela kuga hara jugom Srbije

Više od 13.000 mama u Srbiji oštećeno je primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja je na snazi oko godinu dana, pišu “Novosti”.

Portal “Bebac” navodi da praktično svakoj trećoj mami, odnosno porodilji umanjena zarada u odnosu na onu koju bi primala po starom propisu, a najviše su oštećene majke koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.

U prethodnih 11 meseci, pokazuje istraživanje “Bepca”, 400 mama je neosnovano dobilo umanjene naknade zarada, jer inače zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji.

Kako one plaćaju najveće doprinose i to sa limitom na pet prosečnih plata, država ih je zato što su se odlučile za potomstvo oštetila i to u velikom novčanom iznosu.

Primedba je i da za razliku od drugih majki, preduzetnice nemaju pravo na duže odsustvo s rada za rođenje trećeg deteta.

Foto: Facebook/ Mame su zakon

Takođe, roditelji dece sa invaliditetom posle usvajanja izmena zakona više nemaju pravo na naknadu za odsustvo s posla istvovremeno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava.

Podsećamo da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom donet u vreme dok je predsednik Vlade Republike Srbije bio Aleksandra Vučić, koji je potom kao predsednik Srbije, pre nekoliko meseci, katastrofičnim glasom i izrazom lica koje pristaje nekom od članova Nušićeve “Ožalošćene porodice”, pričao o nestajanju Srbije, beloj kugi i negativnom prirodnom priraštaju, kao i o njegovoj odlučnoj borbi koja predstoji da se to promeni. Podsećamo i da je jedan od njegovih recepata za veći natalitet bio i da oni koji planiraju pravljenje bebe ne žive na višim spratovima stambenih zgrada.

Zoran Đorđević, nekadašnji šofer Jorgovanke Tabaković, nekadašnji ministar vojni i sadašnji pesnik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavio je za Novosti da su trenutno pripremljena četiri predloga za izmene zakona koji će se uskoro naći pred poslanicima, a koji bi trebalo da poboljšaju finansijsku podršku.

Za to vreme bela kuga hara jugom Srbije

Na području Nišavskog okruga prošle godine rođena je 3.331 beba, a umrlo je 5.464 lica, tako da je broj stanovnika smanjen za 2.133 samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja od minus 5,9 promila, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koje prenosi Politika.

U Nišavskom okrugu u 2018. godini, prema proceni statističara, živelo je 362.331 lice, a po popisu iz 2011. godine broj stanovnika bio je 376.319.

Negativnu stopu prirodnog priraštaja imaju i ostali okruzi u tom delu Srbije.

Na području Prokuplja, odnosno u Topličkom okrugu, rođeno je prošle godine 768 beba, a umrlo je 1.445 lica. Stopa prirodnog priraštaja u tom kraju bila je minus osam promila, a procenjeni broj stanovnika 84.252 lica.

Na području Pirota, prema procenama statističara, u 2018. godini živelo je 84.827 lica, a broj stanovnika je na osnovu negativnog prirodnog priraštaja smanjen za skoro 1.000.

Na području Pirotskog okruga rođeno je prošle godine 610 beba, umrle su 1.547 osobe, a stopa prirodnog priraštaja bila je minus 11 promila.

Najniža stopa prirodnog priraštaja zabeležena je prošle godine u Zaječarskom okrugu i to minus 14,8 promila. U tom kraju rođeno je 599 beba, a preminuo je 1.591 stanovnik.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku najviše žitelja, u odnosu na ukupan broj stanovnika, izgubili su prošle godine Gadžin Han, Babušnica i Crna Trava.

U Gadžinom Hanu rođene su 34 bebe, a umrle su 193 osobe. U Babušnici je rođeno 46 beba, dok je 293 stanovnika preminulo. U Crnoj Travi je prošle godine bilo samo devetoro novorođenčadi, a preminulo je 48 osoba.

Stopa prirodnog priraštaja u 2018. godini u Srbiji bila je pozitivna u samo šest gradova, odnosno opština, a jedine dve opštine na jugu Srbije sa pozitivnim prirodnim priraštajem su Bujanovac i Preševo.

Zabrinjava i podatak o većoj smrtnosti beba na području Srbije južno od Beograda. U Vojvodini i Beogradu živorođeno je 34.986 beba, a preminulo je 137 novorođenčadi, dok je u u svim ostalim krajevima Srbije rođeno ukupno 28.989 beba, a preminulo je 174.

U Srbiji se u 2018. godini rodilo 63.975 dece, a umrlo je 101.655 lica, tako da je broj stanovnika na osnovu te razlike smanjen za 37.680.

Prirodni priraštaj iznosio je minus 5,4 promila što je smanjenje za 0,1 promil u odnosu na 2017. godinu, prenosi Beta.

Procenjuje se da je u Srbiji u 2018. godini živelo 6.982.604 stanovnika.

Novinar.rs/ M. A. M., Tanjug, Politika

Novinar

One thought on “Vučićev rat za natalitet: Zakonom oštećena svaka treća porodilja, bela kuga hara jugom Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Novi premijer Velike Britanije Džonson: "Završićemo Bregzit za tri meseca"

uto jul 23 , 2019
Novi lider Konzervativne partije Boris Džonson, koji će sutra od Tereze Mej preuzeti dužnost premijera Velike Britanije, poručio je u pobedničkom govoru pred vođstvom torijevaca da zna da će biti […]
Novi premijer Velike Britanije Džonson: "Završićemo Bregzit za tri meseca"

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds