Državljanstva BiH odreklo se skoro 90 hiljada građana

Sarajevo — Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine do sada se odreklo državljanstva, a vlasti su zabrinute jer iz godine u godinu dobijaju sve više zahteva.

BiH otvara konzulat u Novom Pazaru
Pixabay

Ministarstvo civilnih poslova BiH zvanično je potvrdilo da se od ratnih godina do sada državljanstva te zemlje odreklo 88.163 njenih gradjana.

Portparolka tog resora Zorica Rulj potvrdila je da trend odricanja građana od bosanskohercegovačkog pasoša zabrinjavajuće raste, argumentujući to činjenicom da se državljanstva matične države u razdoblju od 1. januara do 3. decembra ove godine odreklo ukupno 3.735 osoba.

Tokom 1996, prve posleratne godine, državljanstva BiH odreklo se svega šest osoba, sledećih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi ove godine došlo do više hiljada takvih zahteva.

U postupku odricanja od državljanstva BiH podnositelji zahteva nisu dužni navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, pogodnosti kod studiranja u inostranstvu i generalno veća prava u zemljama u kojima žive.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji

Sre dec 4 , 2019
Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči sastanka sa ruskim predsednikom […]
Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji