Državljani BiH pri ulasku u EU moraće skenirati lice i dati otisak prstiju

Državljani BiH pri ulasku u EU moraće skenirati lice i dati otisak prstiju

Državljani BiH od februara 2022. godine će pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otisak četiri prsta jedne ruke.

Zvanična informacija o pooštrenim merama EU je obelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix potvrdio savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman, prenosi Blic.

– Evropska komisija je donela direktivu u cilju bolje zaštite granica EU i povećanog obima kriminala. Tzv. Morfing je kompjuterska tehnika koja menja fotografije lica na putnim ispravama. Dosadašnji sistemi zaštite i koji su danas aktuelni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu menjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi što je trenutno zlatna koka za krijumčare donijela se odluka o pooštrenim mjerama – rekao je Hofman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Evropske unije će biti podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

– Svi državljani trećih zemalja, a što je i BiH, od februara 2022. biće podvrgnuti dodatnim graničnim proverama kroz to da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored pasoša potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice te uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU – objasnio je savetnik direktora GP BiH.

Svaki naredni put građani BiH, sve dok BiH ne postane članica EU, će biti provereni na način da moraju dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Na pitanje da li to znači da će državljani BiH u letnoj sezoni, kada vladaju velike gužve na granicama, morati davati otisak prsta pri ulasku u Hrvatsku, Hofman odgovara potvrdno.

– Za nas je to posebno interesantno jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku putuje dalje u EU. Teško je sada spekulisati, ali sigurno da će to dodatno usporiti promet putnika iz BiH ka EU koji nemaju pasoš neke od zemalja EU – rekao je.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić danas u 14 sati sa taksistima

Uto okt 15 , 2019
Vučić danas u 14 sati sa taksistima Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u 14 sati sa predstavnicima taksi udruženja koji danima protestuju i blokiraju centar Beograda, saznaje Blic. […]
Vučić danas u 14 sati sa taksistima
%d bloggers like this: