Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da su odnosi sa Rusijom prijateljski, bratski i da, ako Srbija može na nekog da računa u međunrodnoj areni, to je Rusija, kao i “oni na nas”.

Screenshot

“Uspeli smo u vremenu koje nije ni malo lako, sa bezbroj pritisaka da se pridružimo u stavovima protiv Moske, da zadržimo nezavisnost u donošenju odluka jer mi ne zabijamo nož u leđa prijatelja”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Hepi.

On je naveo da je Putin uvek imao za Srbiju razumevanje, što se vidi po broju susreta, kao i da nikad nije uslovljavao saradnju.

“Čak mi je i rekao: Ej, ne treba to i to da radiš i sebe dovodiš u tešku situaciju, znam kakvim si pritiscima izložen”, naveo je Vučić.

On je naglasio da je Sribiji potrebna saradnja i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, iako je to teško jer nikad neće svi biti sasvim zadovoljni.”Neki Evropljani su me pred put u Rusiju pitali zašto idem  kod Putina. Pa, zato, što vi čekate po tri sata u redu, a ja ne moram”, naveo je Vučić, dodajući i da  delegacije sa Zapada “jure” po svetu kineske predstavnike da se sa njima sretnu radi ekonomske saradnje.

Govoreći o Putinu, Vučić je rekao da je uspeo da podigne Rusiju pa postane “politički džin” koji se pita za gotovo sva pitanja u svetu, zbog čega nekima u svetu nije drag.

Podsetivši da se prvi put video sa Putinom 2013. Vučić je ocenio da se vidi koliko je Soči neverovatno napredovao i postao čudesan.”Menjaju se kao što se i mi menjamo”, rekao je Vučić.

On je dodao da je nekad u Beogradu, kod Save, bio krš i lom, a sada postaje “najmoderniji” deo grada (Beograd na vodi), ali i najmoderniji u Evropi.

Vučić: Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsednik

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji
Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su odnosi dve zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.

Vučić je rekao novinarima u Sočiju nakon sastanka sa Putinom da Srbija nije glasala ni za jedan međunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji “više cene Putina nego što su cenili neke ranije ruske lidere”.

Vučić je naveo da Srbija “ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin”.

“Preneo sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave”, rekao je Vučić govoreći o sastanku u Sočiju i dodao da albanska strana “pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa”.

On je ocenio da trgovinska saradnja dve zemlje raste i dodao da je dobio uveravanja od predsednika Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Govoreći o vojnoj saradnji sa Rusijom, Vučić je ocenio da je ta saradnja odlična i dodao da je Srbija kupila “mnogo snažnih i dobrih stvari od Rusije”.

“Putin me je prethodnog puta kada sam bio na Paradi pobede u Moskvi posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju”, kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

“Pogledajte samo kako nam je vojska izgledala pre šest godina, a kako je sada opremljena”, naveo je Vučić.

Vučić: Očekujem Putina sledeće godine na ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

“Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslavnih hramova u svetu”, rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju izrazio zahvalnost Putinu za stalnu i nedvosmislenu podršku Srbiji i srpskom narodu.

Putin: Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja ako idu u korist Beogradu

Screenshot

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da pozicija Rusije oko Kosova ostaje nepromenjena, ali da je spremna da podrži kompromisna rešenja ako su u korist Srbije.

Osnova za regulisanje problema mora da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, gde su definisana osnovna pravila rešavanja konflikta, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta, kao i obezbeđivanje zakonskih interesa svih etničkih grupa u tom regionu, rekao je ruski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Pri tom je Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja za kosovski problem, ako budu postignuta između Beograda i Prištine. Naravno da ćemo bez uslova podržati poziciju Srbije”, rekao je Putin.

On je naveo da je Vučićev i njegov današnji razgovor u Sočiju bio “veoma kosristan i sadržajan”, i da će sigurno doprineti daljem razvoju rusko-srpskog prijateljstva i strateškom prijateljstvu.

Putin: Srbija će biti obezbeđena gasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Srbija  biti obezbeđena gasom, u svakom slučaju, po bilo kojim trasama, čak i ako Rusija ne postigne dogovor sa Ukrajinom oko tranzita u Evropu.

“Mi smo danas razgovarali o povećanju isporuka gasa u Srbiju”, rekao je Putin u Sočijunakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem kome je čestitao rast ekonomije.

Putin je ocenio da u privredi raste potreba za gasom.

“Možemo li bez ukrajinskog tranzita da obezbedimo veće količine gasa, to je pitanje koje razmatramo”, rekao je.

Putin je dodao da se učešće Srbije u Turskom toku razmatra sa balkanskim i evropskim partnerima.

Rekao je da deo gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom “skoro gotov”, da je već 90 odsto cevi postavljeno, i da je pitanje pumpnih stanica skoro rešeno, odnosno, da je to “pitanje nekoliko nedelja”.

Putin je naveo i da Bugarska “namerno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji” pod spoljnjim pritiskom.

“Ako Bugarska neće, naći ćemo druge puteve za realizaciju naših mogućnosti u Evropi.”, kazao je on.

Rusija je, dodao je Putin, spremna da očuva ukrajinski tranzit gasa u Evropu, mada su,  kako je naveo ukrajinski uslovi za to za sada neprihvatljivi.

On je izrazio nadu da će ta pozicija biti usaglašena.Vučić: Novi ruski helikopteri biće predstavljeni javnosti Srbije u petak ili subotu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će helikopteri Mi-35M, koje je Rusija nedavno isporučila Srbiji, javnosti biti predstavljeni “u petak ili subotu”.

“To su fantastične mašine, prave lepotice. To je sreća za svakog vojnika, za sve ljude koji znaju”, kazao je Vučić novinarima u Sočiju posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Srbije je dodao da će 9. maja naredne godine prisustvovati paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na moskovskom Crvenom trgu.

Srbija je prošle godine naručila od Rusije četiri helikoptera Mi-35M a helikopteri su pre dva dana dopremljeni na batajnički aerodrom transportnim avionom An-124 Ruslan.

Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Sočiju da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama, kao i o globalnoj politici, ali da ne može o svemu da govori u javnosti. Najavio je da će sutra telefonom razgovarati i sa Angelom Merkel.

Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa ruskim predsednikom, i zajedničke pres konferencije  rekao da je vidljivo koliko je Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije.

Kao primer naveo je izgradnju gasovoda “Sila Sibira” za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu, što je, kaže, bila velika svetska vest.

“To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju”, naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.

On je tako odgovorio na pitanje novinara – ako Putinu ne smetaju evropske integracije Srbije, zašto su onda pojedinim zemljama trn u oku odnosi Beograda i Moskve i šta kaže Putin o tome?

“Razgovarali smo o svemu, naravno da sam slušao od njega sve što sam želeo da čujem i sve što je on želeo da kaže po pitanju globalne politike i odnosa sa EU, SAD, Kinom”, rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da može da odgovori o svemu po pitanju naše zemlje, kao i da srpska strana pokušava da nauči sve što se tiče geopolitike i iz toga izvuče korist za Srbiju.

“Što se tiče geopolitičkih stvari, tu slušamo, naučimo nešto i onda gledamo kako Srbiju na najboji mogući način da pozicioniramo”, rekao je Vučić.

Vučić sutra telefonom s Merkel, tri državnika za tri dana

Predsednik je najavio da će sutra, nakon susreta sa predsednicima Belorusije i Rusije razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Anegelom Merkel. Precizirao da će taj razgovor sa nemačkom kancelarkom biti telefonski.

“Sutra ću razgovarati. Sutra idemo na otvaranje radova za jedan autoput, potpisujemo ugovor za Moravski auto-put, dakle drugi auto-put. To su velike vesti za nas. I onda razgovor sa Angelom Merkel”, rekao je predsednik na konstataciju novinara da će u samo tri dana razgovarati sa Lukašenkom, Putinom i Merkel i pitanje koji mu je od tih susreta bio najteži i koliko je važno za Srbiju razvijati odnose sa istokom i zapadom.

Predsednik je rekao da za odgovorne ljude nema lakih razgovora i lakih tema.

“A koji mi je bio lepši neću i ne smem da govorim”, kazao je predsednik i dodao da za odgovorne nema lakih razgovora, kao što za odgovorne ljude nema lakih izbora, sve je lako samo za one koji gube.

Predsednik je poručio i da za one koji žele da pobeđuju nema lakih stvari.

Pitao je novinare da li žele da im priča i koliku je imao tremu i koliko se plašio da ne progreši u uvodnom govoru na ruskom ili na konferenciji za novninare.

“Možete da zamislite, … ima i tema koje nisu lake od gasa pa na dalje “, rekao je Vučić i dodao da to ne znači da pod pritiskom smete lošije da reagujete i pravite velike greške.

“Ako nećete pod pritiskom da radite, nemojte da radite taj posao i nema filozofije. Odgovornost i ozbiljnost su za mene najvažnije reči, a to lako ili teško ne poznajem”, rekao je da je za njega sve teško pa i ispiti na fakultetu.

Vučić: Nikada vlada sa onima koji su rušili zemlju

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis ako je u korist Beograda; Vučić: Očekujem Putina sledeće godine u Srbiji
Screenshot

Predsednik je rekao je u Sočiju da nije dobio nikakvu zvaničnu ponudu iz Rusije, a pogotovu ne od Putina, da formira vladu sa pojedinim opozicionim strankama.

On je rekao da je bilo takvih ponuda, ali da je te koji su zbog toga došli kod njega zamolio da odmah i to što pre “napuste prostoriju”.

“Onaj ko bi mi ponudio da formiram vladu sa onima koji su razorili zemlju, da budem njihov saradnik u daljem rušenju Srbije….Ne pristajem na to”, rekao je Vučić.

Upitan da li je Putinu postavio pitanje “zašto”, koje je najavio u jeku obaveštajne afere na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da su razgovarali o svim temama.

“Imamo dobre odnose i želimo da ih nadograđujemo”, poručio je Vučić.

Vučić sa Putinom i o “malom Šengenu”

Predsednik Vučić je rekao  da je sa Putinom rezgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu i inicijativi “mali šengen”.

“Bilo je reči i o incijativi”, potvrdio je predsednik srpskim novinarima.

Razmenili su, kaže, stavove o svim pitanjima, ali rusku stranu, ističe, posebno interesuje pitanje “NATO / ne NATO” i za njihov pristup regionalnim pitanjima taj ugao je najvažniji.

“Mali šengen” je inicijativa koju je predsednik Srbije pokrenuo sa čelnicima Albanije i Makedonije, a koja ima za cilj ostvarenje četiri osnovne slobode zagarantovane u EU, a odnose se na ljude, robu, kapitala i usluga na Balkanu.

Beta, Tanjug, Novinar.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Soči: Puška za Vučića, ikona za Putina

Sre dec 4 , 2019
Soči: Puška za Vučića, ikona za Putina Nakon zvaničnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, usledili su pokloni.   Predsednik Vučić je Putinu poklonio ikonu Preobraženja Gospodnjeg […]
Soči: Puška za Vučića, ikona za Putina
%d bloggers like this: