Fata Orlović dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava

Fata Orlović dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava

Fata Orlović dobila je spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine u slučaju izgrađene crkve na njenom zemljištu u Konjević Polju u opštin Bratunac, objavljeno je na internet stranici Suda.

Kako je navedeno u presudi, jednoglasno je odlučeno da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine.

Sud je utvrdio da je propust vlasti BiH “da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu”.

“Sud je također utvrdio, sa šest glasova naspram jednog, na osnovu člana 46. (obaveznost i izvršenje presuda) da tužena država treba da osigura izvršenje dviju odluka koje su donijete u korist podnositelja predstavke, a, naročito, da osigura uklanjanje crkve sa njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna”, navedeno je u presudi.

Slučaj se odnosi na crkvu srpske pravoslavne crkvene opštine izgrađenu na imovini koju je Fata Orlović bila prinuđena napustiti tokom rata u periodu 1992-1995.

Srpska pravoslavna crkva je bespravno u njenom dvorištu 1998. godine izgradila crkvu, koja je i danas na istom mjestu.

Devetnaest godina borbe

Fata Orlović dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava

Fata Orlović je 2000. godine krenula u pravosudnu borbu, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Nekoliko puta i sama se našla na optuženičkoj klupi pred Opštinskim Sudom u Srebrenici gdje je bila optužena za napad na policajce.

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu i sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, na imanju je izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

Fata Orlović dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava

U cilju implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantuje pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat imovine u skladu s ovim zakonom. Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine.

Izvor: RSE

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Balkanski „mini Šengen“: Polurešenje bez šanse za uspeh?

uto okt 1 , 2019
Balkanski „mini Šengen“: Polurešenje bez šanse za uspeh? Ideja o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Albanije i Severne Makedonije nailazi na odobravanje privrednika. Ipak, neki politički analitičari sumnjaju u dobre […]