Pompeo imenovao Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Deo opozicije sa Palmerom, detalji nepoznati javnosti
Screenshot

Stejt department je večeras saopštio da će Palmer „predvoditi napore na jačanju američkog diplomatskog angažmana u podršci miru, stabilnosti i prosperitetu regiona“ i da će biti usmeren „na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u zapadne institucije“.

Palmer će u novoj ulozi učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu koji počinje 1. septembra, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će on potom predstavljati SAD na sastanku direktora zemalja Kvinte za Balkan u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10. septembra.

Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika Pompeovog pomoćnika za Evropu i Evroaziju, navodi Stejt department.

Američki časopis Forin polisi objavio je danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da se očekuje da Palmer preuzme ulogu američkog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

„U pokušaju da se ponovo pokrene zaustavljen dijalog Srbije i Kosova, od Stejt departmenta se očekuje da postavi novog specijalnog izaslanika za Balkan sa ciljem da završi dugotrajni spor u jugoistočnoj Evropi. Metju Palmer, karijerni diplomata sa iskustvom na Balkanu, verovatno će biti postavljen za specijalnog izaslanika“, naveo je Forin polisi.

Izvor: Danas

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Vučić: Maštaju o prelaznim vladama i da kao Boki 13 nose torbe sa po milon evra

Sub avg 31 , 2019
Vučić: Maštaju o prelaznim vladama i da kao Boki 13 nose torbe sa po milon evra Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavi je da je izborna pravila donela Demokratska stranka sa […]
Vučić: Maštaju o prelaznim vladama i da kao Boki 13 nose torbe sa po milon evra