Smajlović: Šta to SAD traži od Srbije ako daju podršku za ukidanje taksi?

Smajlović: Šta to SAD traži od Srbije ako daju podršku za ukidanje taksi?

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da kao građanin Srbije ne može da se ne zapita šta je to što SAD traže zauzvrat ako daju podršku za ukidanje taksi.

Screenshot/ RTS

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da ju je iznenadio sastanak predsednika Vučića sa Majkom Pompeom jer je, kaže, retkost da naši predsednici ili ministri imaju sastanak sa tako visokim američkim zvaničnicima.

Razgovor Ivane Čkonjević sa Ljiljanom Smajlović

Ovako isplaniran sastanak, navodi, pokazuje nameru da Pompeo kaže “evo, sa srpskim predsednikom imam dobre odnose, stalo nam je od ovog procesa”.

“To je za nas raritet. Za Prištinu nije ništa novo. Tači se dva puta za poslednjih nekoliko meseci video sa Pompeom. U odnosu prema Srbiji, ovo je novost. Nešto se tamo promenilo, pouzdano znamo da je prvi put administracija pitala Prištinu ‘na šta ste spremni, šta ćete dati Srbima'”, ukazuje Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, sastanak takođe pokazuje nameru administracije da od kosovskog problema naprave poen za sebe do predsedničkih izbora naredne godine.

Napominje da je Majk Pomepeo Trampov čovek od poverenja i jedan od onih koji najbolje anticipira američkog predsednika i njegove tvitove.

Smajlović: Šta to SAD traži od Srbije ako daju podršku za ukidanje taksi?

Smajlovićeva je ukazala na “zanimljiv momenat”, odnosno saopštenje Kvinte u kojima pozivaju Prištinu da ukine takse, a Beograd da prestane sa aktivnostima na povlačenju nezavisnosti Kosova.

“Kvinta se javila posle dužeg vremena, a to Amerikanci rade kad hoće da kažu ‘ovo ne radimo sami’. Mi ne znamo da li je o tome bilo govora, da li je eksplicitno rečeno Vučiću, ali meni smeta. To nije u istom rangu, mi se nismo obavezali da to nećemo raditi. Mislim da se te stvari (takse i povlačenje priznanja) ne mogu povezivati na taj način. Hteli su da kažu da ne ponižavaju svog mezimca u regionu, Prištinu”, objašnjava Smajlovićeva.

Kaže da je i ona jedan od građana Srbije koji oseća zebnju oko američke podrške Srbiji.

“Ova intonacija je drugačija sad. Ako živite u Srbiji, morate se zapitati šta oni očekuju zauzvrat ako dobijemo podršku”, ukazuje Smajlovićeva.

Izvor: RTS

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

UNS: 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

sri avg 21 , 2019
UNS: 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu podsećaju da se 21. avgusta navršava 21 godina od otmice novinarske ekipe […]
UNS: Nedopustive pretnje istraživačkim novinarima i politička zloupotreba medija

Tabloid – N