Detalji nacrta sporazuma predstavljenog Vučiću i Tačiju u Beloj kući: Korekcija granice ili “Zajednica plus”

Detalji nacrta sporazuma predstavljenog Vučiću i Tačiju u Beloj kući: Korekcija granice ili “Zajednica plus”

Detalji nacrta sporazuma predstavljenog Vučiću i Tačiju u Beloj kući: Korekcija granice ili “Zajednica plus”
Printscreen

Taj medij navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu kaže se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz „uzmi ili ostavi“, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine .

Bota Sot piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dve mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom pre dva dana u Vašingtonu, na kome su bili kosovski predsednik Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njihovim navodima od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna ove godine. Takođe, jun ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota Sot.

Screenshot, Pixabay

Taj medij piše da je na sastanku Tačiju i Vučiću rečeno da će „strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država“.

Bota Sot navodi da je Tači danas na konferenciji za štampu, na kojoj je govorio o susretu u Vašingtonu, rekao da je „sastanak u Beloj kući dramatičan zaokret“. Rekao je da je „Amerika konačno preuzela dijalog između Srbije i Kosova“ i da „to želi da završi u kratkom roku“, podseća Bota Sot.

Vesti online, Kosovo online

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Koronavirus stigao i u BiH: Zaraženo i dete "nultog pacijenta" koje je išlo u školu

Čet mar 5 , 2020
Banjaluka — U Bosni i Hercegovini, tačnije u Banjaluci, potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prema zvaničnim informacijama, zaraženo je i dete. Na vanrednoj konferenciji za štampu ministar zdravlja i […]
%d bloggers like this: