Mekalister naredio: Bojkot – NE! Hitno naći izlaz iz trenutne situacije

Mekalister naredio: Bojkot – NE! Hitno naći izlaz iz trenutne situacije

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je uoči početka razgovora vlasti i opozicije u utorak u Skupštini Srbije da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.

Screenshot

On je rekao da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje za izlaz iz trenutne situacije i da se bojkoti teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje

„Naš predlog je da olakšamo proces međustranačkog dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora”, naveo je Mekalister u intervjuu Blicu.

On je dodao da kao parlamentarac čvrsto veruje da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, za donošenje zakona i usmeravanje zemlje ka EU.

Po njegovom mišljenju, izlaz iz sadašnjeg zastoja može biti samo kroz novi parlament, a legitimitet i snaga ovog parlamenta zavisiće od napora svih političkih aktera da se stvore pravi uslovi za održavanje demokratskih izbora.

„Jaka većina sa jakom opozicijom”, zaključio je Mekalister.

Mekalister naredio: Bojkot – NE! Hitno naći izlaz iz trenutne situacije

Mekalister naredio: Bojkot - NE! Hitno naći izlaz iz trenutne situacije
Ilustracija

Mekalister naredio: Bojkot – NE! Hitno naći izlaz iz trenutne situacije

Odluku o bojkotu izbora nedavno je proglasio Savez za Srbiju, a prethodno su takvu odluku donele pojedine članice Saveza – ujedinjena Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Dveri, Narodna stranka i Stranka slobode i pravde.

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, je naveo da je borba za fer i slobodne izbore borba koju bi opozicija trebalo da vodi, a ne borba međunarodne zajednice. On je novinarima rekao da su brojni međunarodni predstavnici bili u Srbiji i da će se SzS uvek sastati i razgovarati sa njima.

„Mi nismo za bojkot izbora, mi smo za fer i poštene izbore”, rekao je Obradović.

Lideri SzS su nedavno u više gradova i mesta započeli kampanju bojkota.

 Bojkot predstojećih izbora najavili su i inicijativa Ne davimo Beograd, jer, kako su saopštili, nije došlo do napretka u ispunjenju zahteva za fer i slobodne izbore.

U srpskom parlamentu Srbije 9. i 10. oktobra biće održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, na kome će kao posrednici učestvovati bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. To je potvrđeno i u pismu Dejvida Mekalistera Maji Gojković, predsednici Skupštine Srbije.

Međutim, SzS je saopštio da nije spreman na bilo kakve pregovore sa vlašću o izborima koji bi bili održani na proleće 2020. godine jer je, kako su naveli, za takve pregovore kasno.

„Pozdravljamo angažovanje Evropskog parlamenta i spremni smo da sa njenim predstavnicima razgovaramo o situaciji u Srbiji kao i o sprovođenju zahteva stručnog tima protesta ‘Jedan od pet miliona’ za uspostavljanje uslova za demokratske izbore, koji bi se implementirali minimum devet meseci pre izbora”, navedeno je u saopštenju SzS.

Izvor: Beta, Insajder

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Esad paša Toptani zaslužan za naš fizički opstanak - u Albaniji sinonim za izdaju

Uto okt 8 , 2019
Esad paša Toptani zaslužan za naš fizički opstanak – u Albaniji sinonim za izdaju Esad paša Toptani, bio je premijer Albanije u vreme Prvog svetskog rata, kada se srpska vojska […]