Palmer: SAD očekuje da opozicija odustane od bojkota izbora

Palmer: SAD očekuje da opozicija odustane od bojkota izbora

“SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova”.

Deo opozicije sa Palmerom, detalji nepoznati javnosti
Screenshot

To je izjavio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

On je u intervjuu za Glas Amerike (VOA), govoreći o nedavnom sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izrazio nadu da će dve strane uspeti da postignu dogovor kako bi opozicija odustala od bojkota izbora.

“Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali”, kazao je Palmer.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, američki diplomata je rekao da je reč o bitnom pitanju koje Srbija mora da reši kako bi napredovala na evropskom putu.

“EU će pažljivo posmatrati atmosferu u kojoj rade mediji u Srbiji kako bi osigurala da je fer, izbalansirana, nepristrasna, da opozicija ima pristup medijima. Dakle, važno je za evropsku perspektivu Srbije”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li veruje da vlada može da predvodi taj proces, s obzirom na to da, kako je i sam rekao, ovaj problem već dugo postoji, Palmer je odgovorio da to nije samo pitanje vlade, već da ulogu imaju i opozicija, civilno društvo i mediji.

“I međunarodna zajednica ima svoju ulogu u identifikovanju problema i saradnji sa vlastima kako bi se ti problemi rešili. Važnost ovog pitanja se ne može dovoljno naglasiti”, istakao je Metju Palmer za VOA.

Tanjug

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Arsić: Srbija i Hrvatska imaju najsporije rastuće privrede u Evropi. 2009. Srbija imala bolje rezultate

pet avg 2 , 2019
Arsić: Srbija i Hrvatska imaju najsporije rastuće privrede u Evropi. 2009. Srbija imala bolje rezultate Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je da Srbija nije lider među zemljama […]
Arsić: Srbija i Hrvatska imaju najsporije rastuće privrede u Evropi. 2009. Srbija imala bolje rezultate