Esad paša Toptani zaslužan za naš fizički opstanak – u Albaniji sinonim za izdaju

Esad paša Toptani zaslužan za naš fizički opstanak – u Albaniji sinonim za izdaju

Esad paša Toptani, bio je premijer Albanije u vreme Prvog svetskog rata, kada se srpska vojska povlačila preko albanskih vrleti prema obali jer je mislila da je tu čeka spas.

Razbijena napadom sa tri fronta, iznurena borbama na Ceru i Kolubari, loše opremljena, bolesna i gladna, izabrala je put preko albanskih planina radije nego da potpiše kapitulaciju ili bude uništena.

Pisaо sam juče o ulozi cara Nikolaja II Romanova, koji je ucenio saveznike da bi se pokrenuli i poslali lađe po žive leševe koji su mesec dana, po zimi, bez zaklona, očajavali u Draču.

Da bi uopšte stigli do obale, imamo da zahvalimo samo Esad paši Toptaniju koji je izdao proglas da srpska vojska može prolaziti preko albanske teritorije i da se dinar ima smatrati kao zakonsko sredstvo plaćanja. Osim toga, svo sledovanje hrane koje je imao za svoju vojsku dao je da se podeli srpskoj.

Esad paša Toptani zaslužan za naš fizički opstanak – u Albaniji sinonim za izdaju

Najgore je tek usledilo. Jedini prolaz do mora je u uskom klancu i sa samo jednim mostom na Belom Drimu, vrlo vidljivim nemačkim avionima koji bi zbrisali svakog ko bi pokušao da ga pređe. Vezirov most je mogao biti most velikog stradanja da je Esad paša popustio pod pritiskom Nemačke i dozvolio prelet avionima i bombardovanje srpske vojske. Obećavali su mu, pretili, pritiskali svim sredstvima ali se paša nije pokolebao.

Ovaj čin je smatran kao čin izdaje i ubrzo posle rata su ga smenili a nekoliko godina kasnije i ubili u Parizu. U Albaniji je sinonim za izdaju.

Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Parizu. U moru krstova ima i jedan polumesec i tu počiva Esad paša.

Đaci ne uče o njemu, nigde se ne spominje. Ne znaju Srbi da ih ne bi bilo, da se njihovi dedovi ne bi vratili iz Albanije da nije bilo paše.

U Beogradu postoji toliko spomenika manje zaslužnim ljudima a Esad paša nema spomenik. Car Nikolaj ga je dobio tek pre neki dan.

Ali je mason Meštrović, uz pomoć Velike masonske lože Francuske, dobio prostor i sredstva da podigne Spomenik zahvalnosti Francuskoj, za ono što je uradila tek kad je bila primorana. I sve naplatila kasnije.

Esad paša je svoju “izdaju” platio životom.

Trebalo bi malo više da znamo o ljudima koji su zaslužni za naš fizički opstanak.

Izvor: Fejsbuk/ Мирослав Гуџић

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučić: Putevi nas zbližavaju i daju mogućnost da se razumemo i oprostimo

uto okt 8 , 2019
Vučić: Putevi nas zbližavaju i daju mogućnost da se razumemo i oprostimo Sremska Rača — Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan svečano su otvorili početak radova […]
Vučić: Putevi nas zbližavaju i daju mogućnost da se razumemo i oprostimo

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds