Idu na izbore na jednoj listi: DS, Živković, Tadić, Trifunović, Stamatović, Velja Ilić…

Idu na izbore na jednoj listi DS, Živković, Tadić, Trifunović, Stamatović, Velja Ilić…

Dok se u opozicionim političkim strankama i pokretima uveliko vodi borba i rasprava oko toga da li učestvovati na izborima ili ne, lideri pojedinih stranaka i njihovi najbliži i najodaniji saradnici, već danima i u najvećoj tajnosti, vode međusobne pregovore o tome kako naći opravdanje, na koji način učestvovati na izborima i kako raspodeliti osvojene poslaničke mandate.

Foto: Printscreen, Agencije

Na današnjem sastanku predsedavajućeg u Odboru Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalistera Srbiji sa pojedinim poslanicima opozicije pružena je i direktna a i posredna podrška onima koji nisu bili prisutni, za učešće na izborima na proleće sledeće godine.

Tajni pregovori oko stvaranja zajedničke izborne liste koja bi bila kopija Savezu za Srbiju, počeli su na istovremenu inicijativu Sergeja Trifunovića i narodne poslanice Demokratske stranke iz Vojvodine, koja je jako uticajna u DS i koja je jedan od predvodnika neformalne grupe visokopozicioniranih članova, nezadovoljnih uticajem koji Dragan Đilas ima na Zorana Lutovca.

Oni bi izgubili svoje pozicije i poslanička mesta eventualnim bojkotom izbora i ta mogućnost im se nikako ne dopada.

Sem ličnih razloga, jedan od možda presudnih je i to što bi eventualnim bojkotom Demokratska stranka izgubila novac koji od države dobija kao parlamentarna stranka i što bi sigurno dovelo do definitivnog odlaska Demokratske stranke u istoriju. Novac koji dobijaju od Dragana Đilasa za funkcionisanje stranke, jedva pokriva osnovne redovne troškove.

Idu na izbore na jednoj listi DS, Živković, Tadić, Trifunović, Stamatović, Velja Ilić…

Povratak Borisa Tadića i Nebojše Zelenovića, ni u političkom ni u finansijskom smislu ništa nije puno toga doneo stranci, sem podrške koju i Tadić i Zelenović pružaju onima koji su protiv bojkota izbora i koji su za udaljavanje od Dragana Đilasa. Nebojša Zelenović bi svojim neučestvovanjem na izborima poklonio Šabac Srpskoj naprednoj stranci i to mu se ni malo ne dopada, dok Tadić još nije uspeo da savlada svoju sujetu i lični animozitet prema Draganu Đilasu.

Razgovori su u tajnosti  vođeni i sa liderima stranaka i pokreta koji nemaju nikakve šanse da samostalno pređu cenzus ali bi doneli određeni broj glasova, kao što su Zoran Živković, Velimir Ilić i Milan Stamatović, koji su se složili da se napravi zajednička lista i koji se, svesni da im je to jedina šansa da opstanu u politici, nisu previše cenjkali oko broja poslaničkih mesta koja bi posle izbora dobili.

U dogovorima sa Ilićem i Živkovićem učestvovao je Sergej Trifunović, dok je sa Milanom Stamatovićem razgovarao Nebojša Zelenović. U celu priču skoro od početka uključena je i Tatjana Macura nekadašnja poslanica pokreta Dosta je bilo a sada stranke SMS, dok se razgovori vode i sa Milošem Jovanovićem iz DSS koji skoro sigurno sa svojom strankom ulazi u ovu predizbornu koaliciju.

Ideja da se na izbore ide sa jednom, zajedničkom listom, na kojoj bi bili svi koji se deklarišu kao opozicija, došla je iz okruženja Aleksandra Vučića.

Pritisnut od međunarodne zajednice da učini sve kako bi najavljeni bojkot izbora propao i nateran da buduću vladu koju će formirati naprednjaci i koja će rešavati kosovsko pitanje, umesto sa Socijalističkom partijom Srbije, formira sa onima koji sada važe za opoziciju, Vučić je sa saradnicima došao na ideju da je lakše i jednostavnije sa strane pomoći da se formira ta opoziciona jedinstvena izborna lista i lakše je obezbediti njen ulazak u skupštinu Srbije, nego pomagati i namicati glasove na izborima za više stranka koje same nikako ne bi mogle da pređu cenzus.

Ideja je, ne spominjući od koga potiče, još početkom leta raznim prijateljskim kanalima došla do Trifunovića, dok je preko Nenada Čanka plasirana poslanici DS iz Novog Sada. Dalje se sve odvijalo samo od sebe.

Planira se da se formiranje te predizborne koalicije obelodani tokom oktobra ili novembra meseca i to posle očekivane smene Zorana Lutovca sa čela Demokratske stranke.

U međuvremenu, preko medija i stranačkih botova kojima raspolažu, isfabrikovaće se razlozi za raspad Saveza za Srbiju i distanciranje od Dragana Đilasa i onih koji će čvrsto ostati pri stavu da se izbori moraju bojkotovati, a sve kako bi imali dovoljno opravdanja pred svojim biračima za učešće na izborima. U tome će imati i nesebičnu podršku prorežimskih medija.

Sve ovo smo saznali od visokog funkcionera stranke članice Saveza za Srbiju, koji nam je do sada uvek pružao tačne informacije, uz  uslove da njegovo ime ne objavljujemo a da tekst sačeka dešavanja koja se očekuju u narednim danima u ponovo “ujedinjenoj” Demokratskoj stranci.

Prvi uslov smo ispoštovali, za drugi nek nam ne zameri.

Novinar.rs/ M. Milovanović

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pet grešaka zbog kojih žene propuštaju "dobre prilike"

Pon avg 26 , 2019
Pet grešaka zbog kojih žene propuštaju “dobre prilike” Dobri muškarci nisu nestali, ali nam nekad promaknu zbog naših malih propusta… 1. Volimo određeni tip muškarca i ne odustajemo od njega […]
Pet grešaka zbog kojih žene propuštaju "dobre prilike"
%d bloggers like this: