Lajčak bi da menja Ustav Srbije-neka menja svoj mozak, pod hitno

Piše: Bojan Milić
Zamislimo da ministar spoljnih poslova Republike Srbije poruči državnom rukovodstvu Slovačke da ne primenjuje Ustav ili, da ga, ignoriše!? Upravo se dešava ovih dana da se jednoj suverenoj Državi, kakva je Republika Srbija, poručuje da ne primenjuje najvažniji pravni akt koji predstavlja krvotok pravno-političkog života! Slovak, Miroslav Lajčak, na “dužnosti“ posrednika EU za dijalog Beograda i Prištine, poručio je Srbiji i takozvanoj lažnoj državi Kosovo* da se ne drže Ustava!?
Ovo je jedinstven slučaj u istoriji “diplomatskih drskosti“ Zapadnih emisara koje su vekovima unazad šamarali naše državne interese! Lajčak, dakle, jasno i glasno traži da Srbija ignoriše svoj Ustav!?
Ovakva drskost Miroslava Lajčaka, samo pokazuje impotentnost EU da bilo šta učini po pitanju rešavanja problema Kosova*! Jasno je da Brisel mora pošto-poto da uradi nešto kako bi ostao u trci sa Vašingtonom, Moskvom i Pekingom kada je u pitanju južna srpska pokrajina. Međutim, čini se da im Lajčak nije pouzdano oružje! Neka on menja svoj mozak , pod hitno-Ustav Republike Srbije nije igračka u njegovim rukama i sasvim sigurno ga on neće menjati!
Pitanje Kosova* je domen “među-domaće“ politike, domaći problem na čijem rešenju se radi u okviru međunarodnog prava! Republika Srbija vodi racionalnu politiku i pažljivo bira poteze! SAD, Rusija i Kina su tri stuba na kojima počiva pravac spoljne politike Srbije a samim tim i sudbina odmetnute južne pokrajine! EU je postalo jasno da je “zaspala za volanom“ na putu od Brisela ka Beogradu i Prištini! Ostaje samo pitanje da li im je Lajčak zaista adut za “otrežnjenje!?“

Izvor: embargo.rs

 

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Srbija ima prestolonaslednika a nije Karađorđević ni Obrenović

Pon okt 19 , 2020
Foto: Zvanična fb stranica princa Stefana Crnojevića   Srbija ima prestolonaslednika a nije Karađorđević ni Obrenović! Istina je! Javnost u Srbiji ovih dana je bolje upoznata sa Princom Stefanom Crnojevićem, […]
%d bloggers like this: