Koronavirus stigao i u BiH: Zaraženo i dete “nultog pacijenta” koje je išlo u školu

Banjaluka — U Bosni i Hercegovini, tačnije u Banjaluci, potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prema zvaničnim informacijama, zaraženo je i dete.

Na vanrednoj konferenciji za štampu ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je reč o banjalučkom radniku koji je došao iz Italije, a pozitivno na koronavirus je i njegovo dete, dok je supruga negativna.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je muškarac kod kojeg je potvrdjen koronavirus iz Čelnica i da je radio kao vozač kamiona u okolini Verone.

Višković je naveo da je Vlada RS rešena da se suoči sa ovim problemom. “Za sada ne možemo da procenimo kako će situacija da se odvija, radićemo prema uputstvima Svetske zdravstvene organizacije”, kazao je on.

Premijer RS je potvrdio da je doneta odluka da u školi u Banjaluci, koju pohađa dete zaraženo virusom, nastava bude obustavljena do ponedjeljka. “Potrebno je da budu testirani svi učenici i nastavnici koji su bili u kontaktu sa ovim detetom. Siguran sam da ima još slučajeva zaraze kod ljudi koji su došli iz Italije u BiH, ali nisu otkriveni”, rekao je Višković.

Ranije je na konferenciji za medije rečeno da je zaraženi pacijent smešten u Univerzitetskom kliničkom centru RS, da je dobrog opšteg stanja, da je imao blagu temperaturu.

Njegovo dete, koje je takođe testirano i koje je pozitivno na koronavirus, pohađalo je prethodnih dana nastavu u OŠ “Branko Ćopić”, zbog čega će ta škola biti zatvorena, javio je portal Srpska info.

Inače, virus koji je potekao iz kineskog grada Vuhana proširio se na sve kontinente.

U našem okruženju registrovani su i slučajevi u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji…

IZVOR: B92, TANJUG, KLIX.BA

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Kurc: Ako migranti probiju grčku granicu,biće zaustavljeni na zapadnom Balkanu

Čet mar 5 , 2020
Kurc: Ako migranti probiju grčku granicu,biće zaustavljeni na zapadnom Balkanu BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da postoji trostruka bezbednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz […]
Kurcova stranka ubedljiva na izborima u Austriji