Наше вредности

Неопходне су велике промене у политичкој арени, потребно је наступати са јасним ставовима а недостатак вредности задржава Србију у стагнацији. Од суштинске важности је да се крене са напредним резовима и да се вредности ставе у први план. Вредности дефинишу наше циљеве, наше жеље и мотивишу наше акције, тумаче нашу историју и осветљују наш пут. Кроз призму наших вредности, успевамо. Верујем да ће следеће наведене вредности оставити поруку и пуку које сви требамо имати на уму.

Демократија

Демократија не значи само обећање, демократија не значи свако за себе, не значи да су грађани изгубили суштину и да је њихов једини циљ да политичарима помогну да се домогну власти. То није однос са суграђанима који математички води до корупције, недостатка транспарентности, произвољности и неправде.

”’Демократија постоји само када грађани превазилазе личне интересе и амбиције и када смо сви на путу постизања наших заједничих циљева. Демократија су поступци у којима сви имају респектабилност, свако има приступ, могућност и обавезу да учествује . Она значи транспарентност, консултације, оцењивање и контролу власти. То је демократско функционисање институција, од месне заједнице, локалних власти, судства до парламента. За мене, демократија је начин живота, поштовање грађана и њиховог достојанства. Демократија се не поклања већ се осваја свакодневним борбама, од комшилука до парламента!”

Национална независност

Није наследно право које се преноси ”биолошким путем”, али искуство са којим човек мора да се бори до краја живота да се одржи јесте. То је значило увек да ”Србија припада Србима. Значило је и значи да српски народ има право да сам изабере своју судбину а не да бира заштитника. Српски народ има право да се формулише на постојећој и оваквој међународној сцени. Србија која зна како се бори, а не само да пристане. Држи до својих интереса на основу међународног права, уместо да тражи подршку од привремених старатеља. Србија са јаким гласом, са иницијативом, са поверењем, моралном снагом, силом закона да изабере модел свог деловања на Балкану, у Европи и целом свету”.

Социјална слобода

То је слобода од несигурности коју стварају социјалне неправде, ослобођење грађана од страха и неуспеха, немогућности да задовоље основне животне потребе. Слобода од страха да ли можемо да саставимо од месеце до месеца, слобода од страха да ли ће наша деца имати добро образовање. Да ли ће наћи посао, да ли ће се труд у животу наградити пристојном пензијом. Слобода од страха да ли ће човек, кад дође време болести остати сам без подршке и помоћи. Ова неизвесност држи људе заробљеним у свакодневним токовима живота, не омогућава нам да видимо и створимо бољу будућност. Социјално ослобођење, идентично је нашој безбедности и сигирности које жели сваки грађанин. Свима нама је неопходна заштита и подршка.

 

Наш водич су наше вредности. Оне су дефинисале наше циљеве, жеље и мотиве наших акција. Оне дефинишу етос наше политике и средстава за нашу акцију. То је основа нашег јединства. Тумач наше историје. Наше вредности осветљавају наш пут. кроз призму вредности које негујемо и са снагом наших вредности, ми смо успели.

 

Проф.др Христос Алексопулос

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Lideri na samitu 'Otvoreni Balkan', nada u dalje širenje inicijative

Čet jun 9 , 2022
 Dvodnevni samit regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počeo je u utorak, 7. juna u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji. Premijer Sjeverne […]
%d bloggers like this: