Kako je izgledala tetovaža kralja Aleksandra koju je imao preko celih grudi

Kako je izgledala tetovaža kralja Aleksandra koju je imao preko celih grudi

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićkih grbova, ali nije bio identičan.

Kako je izgledala tetovaža kralja Aleksandra koju je imao preko celih grudi
Printscreen pinterest/ vanishingtattoo.com

Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

To da je jugoslovenski kralj „Ujedinitelj“ bio tetoviran, decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu „Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije“, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže. Izgled tetovaže možete pogledati ovde!

Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi, piše Istorijski zabavnik, a prenosi Sputnjik.

Kako je izgledala tetovaža kralja Aleksandra koju je imao preko celih grudi

To nije bila retkost među vladarima onog vremena (na primer, i car Nikolaj Drugi Romanov bio je tetoviran), ali izbor simbola je neobičan, naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva, čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – njime su prikazivani i Zevs i Jupiter, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Sputnjik

UTEŠNO: Veličina ženama nije važna, obdareni se manje trude, ne opravdaju očekivanja

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić: Da mi je glava na panju čuvaću nacionalne interese i odbiću sastanak s Trampom ako bude iznenađenja

Sub avg 29 , 2020
Vučić: Da mi je glava na panju čuvaću nacionalne interese i odbiću sastanak s Trampom ako bude iznenađenja Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da očekuje iznanađenje na predstojećim pregovorima Beograda […]
%d bloggers like this: