Grčki Putin?!

Pravoslavlje u 21.veku nalazi se na udaru. Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin predstavljaju čuvare tekovina Istočnog Rimskog Carstva i Pravoslavne vere. Iako je Grčka članica NATO pakta, grčki narod nikada nije krio privrženost bratsoj vezi sa Rusijom. Primer odanosti pravoslavnoj veri i bratskim odnosima sa Rusima je predsednik Pokreta Grka Srbiza prof.dr Hristos Aleksopulos. Od kada je došao u Srbiju živi svoju misiju produbljivanja pravoslavnih veza Srbije i Grčke, ali i Grčke i Srbije sa Rusijom. Pokret Grka Srbiza čiji je predsednik, na završenim izborima u Republici Srbiji bio je upravo deo Ruskog manjinskog saveza zajedno sa Srpsko-ruskim pokretom i Srpsko-ruskom strankom Vukovi.

Zajednička religija-naglašava prof.dr Hristos Aleksopulos, jaka je veza između Grčke i Rusije:

”U Grčkoj i Rusiji pravoslavlje je i dalje važan izvor nacionalizma. Ovo objašnjava simpatije prema Rusiji velikog dela Grka kao i sveštenstva. Ova simpatija ima istorijske korene-od Grčke revolucije 1821.godine do danas kao i verske i ideološke osnove”.

Ni u jednoj drugoj zemlji EU Vladimir Putin nije toliko cenjen kao u Grčkoj

”Kao što se pokazuje , ratna dejstva na Istoku Evrope , tačnije u Ukrajini, nisu uticala na prijateljstvo Grka sa Rusijom. U Ukrajini Grčka manjina broji oko 150.000 ljudi i prema informacijama koje imam, svi su na strani majke Rusije. Prema poslednjoj anketi, 69 % Grka kaže da su nezadovoljni politikom Grčke Vlade prema Rusiji. Međutim, građani koji ne odobravaju rusku invaziju za to krive SAD i NATO. Procenat onih koji smatraju da su SAD i Nato odgovorni za specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini je 88,3 %”-zaključio je prof.dr Hristos Aleksopulos.

 

Prof.dr Hristos Aleksopulos je, iz prve ruke, obelodanio kakvo je raspoloženje Grka prema Rusiji. Prema svemu izloženom, jasno je da pravoslavna veza Grčke sa Rusijom predstavlja nesalomivi lanac bratskog prijateljstva koji ne može prekinuti ni NATO kao ni SAD. Političko delovanje prof.dr Hristosa Aleksopulosa usmereno je u cilju očuvanja pravoslavlja i što čvršće saradnje Grčke i Srbije sa Rusijom. Da li njegov društveno-politički angažman od njega može napraviti Grčkog Putina, ostaje da se vidi, ali, čini se da je na dobrom putu.

Novinar.rs

Novinar

Vaš komentar

Next Post

PREDSEDNIK SRBIJE DOBIO ČAK 220.000 GLASOVA VIŠE NEGO NA PRETHODNIM IZBORIMA Svetski lideri čestitali Vučiću ubedljivu pobedu

Uto apr 5 , 2022
Nema drugog kruga jer je Aleksandar Vučić pobedio sa gotovo 60 odsto podrške u prvom krugu, dobivši 220.000 glasova više nego na prethodnim izborima za šefa države. Time je Vučić […]
%d bloggers like this: