Prof.dr Hristos Aleksopulos: Kultura na prvom mestu!

Ruska manjinska lista koju čini pravoslavni savez Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi i Pokret Grka Srbiza, nakon odluke Upravnog suda izlazi na parlamentarne izbore pod rednim brojem 19, dok će na lokalnim izborima u Beogradu biti pod rednim brojem 12. 

Predsednik Pokreta Grka Srbiza, prof.dr Hristos Aleksopulos poručuje: Kultura na prvom mestu! Ukazuje na istoriju pravoslavnog prijateljstva između Srba i Grka stavljajući kulturu dva naroda u epicentar međusobne saradnje dva bratska naroda.

Prof.dr Hristos Aleksopulos

”Istorija se ne piše sada, istorija prijateljstva između Srbije i Grčke je vekovna. Istorijske okolnosti pravoslavnog zajedništva Srba i Grka iznedrile su veličanstvene kulturne tekovine koje predstavljaju sponu naše budućnosti. Jedan od osnovnih elemenata civilizacije je kultura i stoga, ja kao predsednik Pokreta Grka Srbiza maksimalno ću se zalagati za podizanje svesti o kulturama naša dva naroda. Moja ideja je da Srbija i Grčka naprave zajednički kulturni centar gde bi naša deca imala priliku da bolje upoznaju jedna druge jer su oni na kojima ostaje budućnost! Srpsko-grčki kulturni centar koji bi delovao u Grčkoj u Srbiji imao bi prevashodni cilj da se narodu promovišu istorija i kultura dva naroda koja imaju zajednički pravoslavni identitet. Da srpska deca uče grčki jezik, da znaju više o grčkoj istoriji i kulturi a da grčka deca što više upoznaju Srbiju kroz kulturu, jezik i slavnu srpsku istoriju.

Pored podizanja svesti o kulturi i zajedničkoj istorijskoj ulozi Srba i Grka, zalažemo se da se u svakom mestu u Grčkoj gde Srbi dolaze na odmor budu osnovane kancelarije koje bi Srbima služile kao servis za informacije, pomoć i podršku za svo vreme koje provode u Grčkoj. Ovakav potez bi sasvim sigurno učinio boravak srpskim turistima kvalitetnijim i bezbrižnijim. Hoću da Grčka  upozna turistički potencijal Srbije i da mogućnosti srpskog turizma budu što bolje prezentovane u Grčkoj kako bi srpski turizam dobio na značaju i bio bolje iskorišćen na dobrobit Srbije i Srba. Stoga, još jedna ideja koju ja i pokret na čijem sam čelu nudi jeste osnivanje državne agencije za srpski turizam kroz koju bi na stručnom nivou bogata turistička ponuda koju Srbija poseduje bila predstavljena Grčkoj u najboljem svetlu. Priroda, banje, odmarališta i pravoslavni srednjovekovni manastiri daju Srbiji mogućnost da udvostruči broj grčkih turista što je jedan od ciljeva kojima stremim. Za ovo ću se boriti svim srcem jer istorija dva naroda, kultura koja svoj izvor ima u pravoslavlju mora da nas veže još jače i moramo više da sarađujemo a turizam je grana koja nam daje najviše mogućnosti za to”.

Novinar.rs

 

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Spisak svih eminentnih ličnosti koje su dale podršku Vučiću: 1.000+

Čet mar 31 , 2022
U nedelju, trećeg aprila, održavaju se izbori u Srbiji, a više od 1.000 javnih ličnosti podržalo je Vučića. Na spisku se nalaze profesori univerziteta, akademici, ugledni pisci, reditelji i najuspešniji […]
%d bloggers like this: