DVE GODINE OD OSNIVANJA UNIJE MOST

Na današnji dan pre dve godine u Beogradu je osnovana Unija manjinskih stranaka, udruženja građana i predstavnika dijaspore pod imenom “Most”, koja će, kako je tada najavljeno, učestvovati na predstojećim izborima u Srbiji na svim nivoima.

Osnovna ideja koja ih je okupila, kako je poručeno na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu “Mona Plaza”, jeste unapređenje ljudskih prava, prava nacionalnih zajednica i manjina koje žive u Srbiji, kao i državljana Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

Smatraju, kako su naveli, da samo učešćem u političkom životu i eventualnim ulaskom u Skupštinu mogu da se izbore za bolji status svih pomenutih kategorija.

Kako je saopštio koordinator projekta Boban Jovanović, predstavnik Međunarodnog mehanizma za zaštitu ljudskih prava, Medjunarodne organizacije sa Floride iz SAD, na inicijativi je rađeno godinu dana, a tada  su predstavljena osnovna programska načela.

Ona podrazumevaju čuvanje identiteta Srbije kroz jedinstvo različitosti, očuvanje prava nacionalnih manjina i pripadnika srpskog i drugih naroda koji žive u rasejanju, poštovanje prava ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i svih učesnika ratova na prostoru bivše SFRJ, poboljšanje materijalne situacije građana Srbije, borbe protiv siromaštva i korupcije..

Unija Most je tada na izbore izašla u koaliciji sa Strankom Pravde i Pomirenja pokojnog Akademika Muamera Zukorlića i Demokratskom Partijom Makedonaca u Srbiji.

Vrlo sam zadovoljan i ponosan na to što smo tada pronašli prave partnere u Stranci Pravde i Pomirenja pokojnog Akademika Zukorlića, koji je iza sebe ostavio velika dela, čoveka sa kojima sam delio iste vrednosti i misiju jedinstva i bogatsva različitosti. Takodje mi je čast što je i Demokratska partija Makedonaca učestvovala sa nama na tim izborima. Zajedno smo ostvarili sjajan rezultat od četiri poslanika i postali jedina manjinska politička opcija u parlamentu. Kada su u pitanju naredni izbori Unija MOST će, pre svega razgovarati sa njima, kao partnerima i potom ćemo javno saopštiti koga ćemo podržati na narednim izborima u Srbiji.“, izjavio je Boban Jovanović, osnivač Unije MOST dve godine kasnije.

Unija Most je tada u kampanji zahtevala da se u novoj vladi nadju još dva nova resora i to Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvo o brigu o porodici, što se kasnije i dogodilo.

Izvor: Balkanska

 

Urednik

Vaš komentar

Next Post

„Predsedniku pojačano obezbeđenje“: Reagovanja na vest da je planiran atentat na Vučića

Sub jan 22 , 2022
Premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Nebojša Srfanović reagovali su večeras na inforamciju da je planiran atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Brnabić […]
%d bloggers like this: