Jovanović na obeležavanju godišnjice Boja na Ivankovcu: Umesto uniforme, diplomatijom i razgovorom do pomirenja

Jovanović na obeležavanju godišnjice Boja na Ivankovcu: Umesto uniforme, diplomatijom i razgovorom do pomirenja

Na Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu “Šančevi na Ivankovcu”, danas je uz državne i vojne počasti obeležena 215. godišnjica Boja na Ivankovcu, kada su Karađorđevi srpski ustanici, na čelu sa vojvodom Milenkom Stojkovićem, naneli prvi poraz regularnoj turskoj carevoj vojsci, koju je predvodio Hafiz- paša.

Foto: Novinar.rs

Reč je o centralnoj državnoj manifestaciji koju, tradicionalno, organizuju Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Skupština opštine (SO) Ćuprija.

This slideshow requires JavaScript.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je na spomenik Milenku Stojkoviću, rad vajara Milorada Mitrovića, na mestu bitke, položio lovorov venac.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik Unije MOST Boban Jovanović sa saradnicima i predstavnicima udruženja iz sastava Unije, danas su položili vence u okviru državne proslave i obeležavanja 215 godina od Boja na Ivankovcu.

This slideshow requires JavaScript.

Tom prilikom Jovanović je poručio da je Ivankovac mesto pobede i mesto pomirenja, i poželeo je da nikad više niko ne oblači uniformu, već da diplomatija i razgovor budu sredstva kojima se dolazi do cilja.

Sveštenik crkve u Ivankovcu služio je pomen poginulima u Boju na Ivankovcu, a sa Šančeva je ispaljen simbolično jedan hitac iz “Karađorđevog topa”.

U kulturnom programu učestovala je sopran Jelena Kačavenda.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

PALMA PONOVO PREDSEDNIK SKUPŠTINE, MITA ARSIĆ JE JEDINI GLASAO PROTIV SVIH PREDLOGA

Čet avg 20 , 2020
U Jagodini je konstituisana skupština grada. Novi – stari predsednik Skupštine je Dragan Marković Palma. Skupština grada Jagodine broji 21 odbornika, a većina je izabrala novu vlast i to: zamenik […]