Moskva besna zbog varvarskog čina usred Praga

Untitled-5e91f722e0eb1

Маршал Иван Коњев (Фото Википедија/CC BY 4.0)

Proteklih dana eskalirao je diplomatski sukob kada je u Pragu, uz podršku gradske uprave, srušen veliki spomenik oslobodiocu češke prestonice 1945. godine, maršalu Crvene armije Ivanu Konjevu.

Uz pomoć dizalice, 3. aprila u Pragu je srušen spomenik . Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 9. aprila je napisao pismo čelniku češke vojske Lubomiru Metnaru tražeći od njega da preda srušeni spomenik Moskvi. Prag je odbio da udovolji ruskoj strani i rekao da će spomenik „verovatno biti premešten u takozvani Muzej XX veka, područje koje su mnoge zemlje istočne Evrope odabrale da tamo smeste sve nepoželjne spomenike, umesto da ih unište.

Kasnije su u Pragu rekli da premeštanje spomenika maršalu Konevu ne krši postojeće međunarodne ugovore između Češke i Rusije, a zakone koji su nedavno usvojeni u Rusiji na tu temu proučiće pravnici.

Zbog ovog poslednjeg u nizu čina vandalizma, Vladimir Putin je u utorak potpisao zakon o kaznenoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje spomenika braniteljima domovine u Rusiji i inostranstvu. Zakon se odnosi na spomenike učesnika Velikog domovinskog rata, koji za sve narode Rusije i njihove potomke, bez obzira na ideologiju, etničku ili versku pripadnost ima posebno mesto u kolektivnoj memoriji. Zakon koji je potpisao Putin omogućava Istražnom odboru Rusije da podnese krivičnu prijavu za rušenje spomenika maršalu Konjevu u Pragu.

Posle istrage dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol.

„Jasno je da nema govora o obnovi spomenika. To se dogodilo usled nacionalističkog besa lokalnih vlasti u Pragu. I oni će biti nagrađeni prema svojim nedelima”, rekao je ruski senator Franz Klincevič, komentarišući situaciju oko spomenika maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

“Prema trenutnom ruskom zakonodavstvu, ovo je kazneno delo”, rekao je Franz Klincevič, uticajni član Odbora Veća Federacije za odbranu i bezbednost.

„Otvoren je slučaj, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obratio se predsedniku Istražnog odbora Ruske Federacije Aleksandru Bastrijkinu, tako da se sprovode potrebne istražne radnje. Ali osim toga, čin čeških vlasti moralni je i etički zločin ljudi koji ne poštuju sećanje na svoje pretke, ne sećaju se njihove istorije i čine ovakva svetogrđa. Ova akcija će imati pravne posledice”, dodao je senator.

„U Češkoj su tvrdili da će spomenik biti restauriran ili premešten na drugo mesto. Ali sudeći po tome kako je varvarski srušen, ove izjave nemaju nikakve veze sa istinom. Sve se to događa usled nacionalističkog besa od strane praških gradskih vlasti koje na ovaj način pokušavaju da steknu sumnjive političke prednosti“, naglasio je senator Klincevič.

“Zemlja je okrugla, a život dug. I svako će od ovih nedela biti nagrađeno po zaslugama. U vezi sa incidentom biće sprovedene sve relevantne istrage, dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol. Mnogi će zbog toga morati da se osećaju neugodno”, zaključio je ruski senator.

Maršal Ivan Konjev je istaknuti oficir Crvene armije od njenog osnivanja, a tokom Drugog svetskog rata je učestvovao i vodio bitku kod Smolenska 1941., odbranu Moskve, bitku kod Raževa, kod Kurska, bitku za Dnjepar, kao i operaciju Lavov-Sandomierc, operaciju Visla-Odra, operaciju u Berlinu i na kraju operaciju za oslobođenje Praga.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Mali: 100 evra je mera koja na pravi način daje dozu optimizma

ned apr 12 , 2020
Foto: Tanjug Odluka da se svakom punoletnom građaninu Srbije posle vanrednog stanja zbog korona virusa isplati po 100 evra je sjajna mera koja unosi optimizam i pokazuje koliko država želi […]