Moskva: Vašington je izdao Kurde u Siriji

Moskva: Vašington je izdao Kurde u Siriji

„Vašington koji je poslednjih nekoliko godina bio najbliži saveznik Kurda, napustio ih je i ostavio na granici, prisilivši ih na borbu sa Turcima“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu specijalnog američkog predstavnika za Siriju Džejmsa Džefrija, koji je izrazio sumnju da će Kurdi napustiti teritorije navedene u sporazumima.

Tramp i Putin ostavili 30 miliona Kurda u nemilost Erdoganovoj krvavoj vojnoj mašineriji
Ilustracija

– SAD su poslednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda. Na kraju su ih napustile i zapravo izdale. Sada preferiraju da ostave Kurde na granici i gotovo da ih prinude da se bore protiv Turaka – rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, apsolutno je očigledno da ako se kurdske oružane formacije ne povuku, „onda će odatle morati da odu sirijski graničari i ruska vojna policija“.

– I faktički će preostale kurdske formacije pasti pod točkove turske vojske – naglasio je Peskov.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i Islamske države. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Moskva: Vašington je izdao Kurde u Siriji

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

Izvor: Vesti online, Sputnjik

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Hvala prekodrinskoj braći, prvo su nas učili komunizmu, posle antikomunizmu

sri okt 23 , 2019
Hvala prekodrinskoj braći, prvo su nas učili komunizmu, posle antikomunizmu Kad sam bio klinac, mislim baš klinac, stalno smo pevali i recitovali neke pesmo o Titu i skoro sve su […]

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds