Ambasador hitno pozvan zbog Putinove izjave

Ambasador hitno pozvan zbog Putinove izjave

MSP Poljske je pozvalo ambasadora Rusije da objasni to što je ruski predsednik poslednjih dana više puta okrivio Poljsku za izbijanje II svetskog rata.

Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara
Pixabay

Poljska državna novinska agencija PAP je izvestila da je ambasador Sergej Andrejev “hitno” pozvan u Ministarstvo u Varšavi.

Rečeno mu je da se poljske vlasti oštro protive nedavnoj “istorijskoj insinuaciji” Putina i drugih zvaničnika Rusije, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pžidač.

Pžidač je rekao da Poljska smatra da su stavovi Putina i drugih “staljinistička istorijska naracija” i “propaganda totalitarne države”.

Ti stavovi su “ismevanje miliona žrtava staljinističkog totalitarizma, čija je žrtva bio i ruski narod”, rekao je Pžidač.

To je najnoviji spor dveju susednih država oko sećanja na Drugi svetski rat. Poljaci pamte da su ih napali i nacistička Nemačka i Sovjetski Savez na početku tog sukoba u kojem je poginulo šest miliona Poljaka. ;Varšava smatra da su obe sile agresori koji su izazvali patnje i smrt.

Rusija se fokusira na sovjetske žrtve od kada je Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine, što je Sovjete uvelo u rat na strani Saveznika. Oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi za oslobađanje Evrope od nacističkog terora.

Putin poslednjih dana kritikuje rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kaže da i Sovjetski Savez snosi odgovornost za Drugi svetski rat. Putin je to nazvao “čistom glupošću”.

Rat je počeo nekoliko dana pošto su se Adolf Hitler i sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili – “Staljin” dogovorili da podele Poljsku i baltičke države na osnovu tajnog sporazuma Molotov-Ribentrop, potpisanog 23. avgusta 1939.

Putin je otpisao značaj sporazuma Molotov-Ribentrop smatrajući ga potezom koji je Sovjetski Savez bio prisiljen da preduzme jer su neke druge evropske države potpisale s Hitlerom sporazume o nenapadanju.

Citirao je sporazum Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije iz 1938. koji je Hitleru omogućio aneksiju Čehoslovačke kao primer navodne “zavere” zapadnih lidera s Hitlerom.

Putin je citirao i arhivske dokumente za koje tvrdi da pokazuju da je ambasador Poljske u Berlinu hvalio Hitlerove planove da se Evropa otarasi Jevreja.

U izlivu gneva Putin je tog ambasadora nazvao “šljamom” i “antisemitskom svinjom”.

Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svetski rat
Screenshot

Putin je nazvao “nitkovom i svinjom antisemitskom” ambasadora Poljske u Nemačkoj Jozefa Lipskog, koji je 1938. predlagao da se Hitleru podigne spomenik.

Putin je priznao da kada je pregledao arhivska dokumenta iz te epohe, bio je začuđen načinom rešavanja “jevrejskog pitanja” u Poljskoj, prenosi Sputnjik.

“Ono što me je iskreno pogodilo je to kako su Hitler i zvanični predstavnici Poljske razgovarali o takozvanom jevrejskom pitanju”, rekao je Putin.

BETA/AP, Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

5 top neistina o EU - jedna je iz Hrvatske

Ned dec 29 , 2019
5 top neistina o EU – jedna je iz Hrvatske Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na užetu – tiramolu ili štriku – na pročeljima […]
%d bloggers like this: