5 top neistina o EU – jedna je iz Hrvatske

5 top neistina o EU – jedna je iz Hrvatske

5 top neistina o EU - jedna je iz Hrvatske
Marcel Prueske from Pixabay

Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na užetu – tiramolu ili štriku – na pročeljima kuća, što su letos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Evropska komisija.

Udmah uz hrvatsku obmanu stoje priče iz Finske da EU zabranjuje fudbal, ona iz Austrije da zbog pravila EU telo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi Večernji list.

Bilo smešno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. Ali među njima postoji i razlika – dok su strane priče rezultat (ne)namernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U avgustu su ostrva Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela uneli u Zakon o komunalnom uslugama odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dve hiljade kuna. Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje veša tradicija od pamtiveka, da je deo identiteta i kulture i turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU i kako je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga nije bilo tačno.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja da će ulaskom u Uniju biti zabranjeno klanje svinja ili pak sir i kiselo mleko, služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, donosi Večernji list.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

U Prištini se priprema zakon o verskim zajednicama sličan crnogorskom?

Ned dec 29 , 2019
U Prištini se priprema zakon o verskim zajednicama sličan crnogorskom? BEOGRAD – Poslanik Srpske liste i novi potpredsednik kosovske skupštine Slavko Simić izrazio je danas bojazan da bi Priština mogla […]
%d bloggers like this: