Rusija: Sporazum sa SAD više ne važi

Rusija: Sporazum sa SAD više ne važi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se suspenduje Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz vremena Hladnog rata, prenosi RT.

Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke Vašigntona da se povuče iz sporazuma.

Odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

„Obustaviti Sporazum između Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog u Vašingtonu 8. decembra 1987. godine“, navodi se u dokumentu.

Američki predsednik Donald Tramp je početkom godine saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa i optužio Rusiju da narušava Sporazum, što je Moskva demantovala. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je tim povodom da će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

razgovor trampa i putina
Screenshot
Rusija: Sporazum sa SAD više ne važi

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2. februara izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je u potpunosti realizovan. Sovjetski savez je do tada uništio 1.752 balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja, a SAD 859. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz njega.

IZVOR: TANJUG, SPUTNJIK, B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

RTS i Pink cenzura uživo: „Hitno obustavi uključenje“

sri jul 3 , 2019
RTS i Pink cenzura uživo: „Hitno obustavi uključenje“ RTS i Pink cenzurisali gosta usred izjave zbog pominjanja Gorana Vesića u negativnom kontekstu Marković: Iz slušalica se čulo: „Hitno obustavi uključenje“ […]
RTS i Pink cenzura uživo: „Hitno obustavi uključenje“