Otkazane sednice Predsedništva BiH, Savet ministara i dalje bez mandatara

Otkazane sednice Predsedništva BiH, Savet ministara i dalje bez mandatara

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović dogovorili su se da otkažu dve današnje sednice, na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO i imenovanju mandatara za predsedavajućeg Savet ministara BiH.

Foto: bnn.ba

“Lako smo doneli ove zaključke, bez rasprava. Znali smo 15 minuta pre u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebe za dramatikom i dizanjem tenzija”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da su se svi trudili da ostanu otvorena vrata za novi dogovor i da nisu želeli da dođe do preglasavanja.

“Džaferović i ja bi, verovatno, glasali za ANP, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most. Da smo posle toga glasali o mandataru, onda bi eliminisali Zorana Tegeltiju”, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će se tražiti rešenje za nastavak ovih procesa.

Dodik: Nikada neću glasati za ANP i ulazak BiH u NATO

Otkazane sednice Predsedništva BiH, Savet ministara i dalje bez mandatara
Screenshot

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikada neće glasati za ANP, koji znači aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO).

Dodik je, kao i Komšić, istakao da su se svi trudili da ostave otvorena vrata za novi dogovor, te da nisu želeli da dođe do preglasavanja.

“Da se glasalo o ANP-u, ja bih glasao protiv, a oni su već rekli da bi u tom slučaju glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara”, rekao je Dodik novinarima.

Otkazane sednice Predsedništva BiH, Savet ministara i dalje bez mandatara

Po njegovim rečima, ovo je novi zastoj u BiH. “Nije fer da se realizacija Sporazuma tri lidera o formiranju vlasti na nivou BiH (SNSD, SDA i HDZ BIH) uslovljava ANP-om”, kazao je Dodik.

On je naveo da je skidanje ANP-a sa dnevnog reda današnje sednice Predsedništva BiH rezultat jučerašnjeg sastanka predsedavajućeg Komšića s američkim i britanskim ambasadorima, da se, kako je ocenio, dodatno ne bi dizale tenzije u BiH.

Po rečima Dodika, predlagalo se da se Savet ministara BiH formira, a da predsedavajući Predsedništva BiH pošalje ANP u Brisel, što je za Dodika neprihvatljivo jer bi značilo aktiviranje MAP-a.

Komšić je, međutim, rekao da je on predlagao da mandatar za Savet ministara BiH dostavi ANP u Brisel, a da, ako to on ne uradi, to učini predsedavajući Predsedništva BiH.

“Ovo nije kupovanje vremena, mi nećemo glasati za ANP. Treba formirati novi Savet ministara, koji će rešavati pitanja bitna za građane BiH”, ocenio je Dodik.

On je rekao da Sporazum lidera SNSD, SDA i HDZ BIH važi do 5. septembra, ocenivši da u samom Sporazumu nema ANP-a, već da ga je Izetbegović u taj dokument dodatno ubacio po nalogu “određenih stranih struktura”.

Po rečima Dodika, postoje ranije odluke institucija BiH u vezi s NATO intgracijom, ali to ne znači da treba donositi nove odluke koje će značiti ulazak BiH u NATO.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost

uto avg 20 , 2019
Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost za zapadne partnere Aleksandar Vučić ne bi prihvatio poziv američkog državnog sekretara niti bi […]
Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost za zapadne partnere

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds