Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja biće vraćen nakon 27 godina

Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja, jedini sačuvani pisani trag nakon rušenja ove bogomolje u proteklom ratu, biće vraćen tamo gde pripada i to pošto se javio čovek koji ga je čuvao proteklih godina. Srbin iz Banjaluke, koji je želeo da ostane anoniman, svih 27 godina čuvao je ovaj primerak Kurana koji je pronašao nakon rušenja vrbanjske džamije 1993. godine.

Na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji takođe živi u Vrbanji, preneo je portal Klix. „Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je ujedno jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine“, istakao je Čavka. Zbog toga, dodaje on, sačuvani Kuran ima krucijalnu vrednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji veruju u dobra dela.

 

„Bolji poklon povodom Kurban-bajrama nismo mogli dobiti. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je vraćen upravo u moje ruke“, rekao je Čavka.

Ovaj gest posebno je dirnuo mnoge vernike jer pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe. Nedavno je slična priča stigla iz Foče gde je jedna žena pravoslavne veroispovesti 27 godina čuvala Kuran iz Aladže i potom ga vratila džamiji.

„Danas je izražena nada da ovaj primer neće biti usamljen, jer on svedoči o toleranciji i suživotu koji su oduvek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo živeti zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom“, istakao je Čavka.

Izvor: Danas

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Rusija upozorila da bi mogla da obustavi uvoz srpskog voća

Pet avg 16 , 2019
Rusija bi mogla da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi izvoz zaraženih voćki, saopštio je Nadzorni poljoprivredni organ Rusije. Ranije 15. avgusta […]
Rusija upozorila da bi mogla da obustavi uvoz srpskog voća