Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost

Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost za zapadne partnere

Aleksandar Vučić ne bi prihvatio poziv američkog državnog sekretara niti bi ga Majk Pompeo zvao u Njujork da taj sastanak, u širem smislu reči, neće imati pozitivnu konotaciju, kaže za Tanjug direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić.

Milić: Niti bi ga Pompeo zvao niti bi Vučić išao za džabe; Bojkot izbora je glupost za zapadne partnere
Ilustracija, Foto: Wikipedia, Screenshot

Kako je navela, očekuje pozitivne vesti posle sastanka Vučića i Pompea večeras u Njujorku.

Milić smatra da Srbija treba da zadrži kurs kooperativnost prema Zapadu i da kompromisno reši pitanje odnosa sa Kosovom čiji bi element bila korekcija administrativne linije, ali ne po osnovu etničke podele, već pre svega po osnovu fer raspodele resursa.

Na pitanje o aktivnijem uključivanju SAD u rešavanju kosovskog pitanja, pominjanje juna iduće godine kao roka ža rešenje, kako bi aktuelna Trampova administracija pokupila pozitivne poene pred novembrske izbore 2020.godine, Milić kaže to ubrzavanje Srbiji “ide na ruku”.

– “Nezgodno što je ministar (Aleksandar) Vulin bio u fabrici koja proizvodi helikoptere (“Rostvertol” u Rostovu). Ti helikopteri mogu Srbiju da stave pod sanckije američkog Kongresa. Dakle, Srbiji odgovara da se rešavanje pitanja Kosova ubrza, da ne bi američke sanckije stigle pre toga – smatra Milić.

Ona je ocenila da bi vladajuća koalicija čija je pobeda na izborima, kako veruje, neupitna, već u izbornoj kampanji mogla da ponudi neke svoje okvire za rešenje kosovskog pitanja i da za to dobije podršku.

– “Uz adekvatnu kampanju, mislim da može da dobije podršku za kompromisno rešenje, jer javnost i građani Srbije su možda neki put neobavešteni, ali su prilično razumni i mislim da i oni shvataju da je EU najveći spoljnotrgovnski partner Srbije – rekla je Milić.

Kosovo će, podseća, do tad dobiti vlast, i postojaće dve vrlo legitimne strane koje mogu da se dogovore i onda da eventualno odu pred izbore u SAD čak i u Belu kuću.

Image by David Mark from Pixabay

– “Nisam sigurna da će samo Kosovo biti paket, mislim da ćemo videti i neki pokušaj rešavanja i pitanja Izraela i Palestine. Kada je u pitanju globalni kontekst, sporazum o Kosovu može da bude i ‘dil’ između Si Đinpinga, Donalda Trampa i Vladimira Putina, ali takođe može da bude i ‘dil’ između demokrata i republikanaca – rekla je Milić.

Upitana da li bi vladajućoj koaliciji bojkot opozicije, koji je sve izvesniji, bio problem, ukoliko bi se u skupštini usvajalo nešto u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, Milić kaže da njoj izjave pomoćnika zamenika državnog sekretara Meta Palmera i Dejmona Vilsona iz Atlanskog saveta sugerišu da bi bojkot bio viđen “kao glupost” od strane relevantnih zapadnih partnera.

Milić je na kraju skrenula pažnju na to da se večerašnji sastanak sa Pompeom u Njujorku održava svega nedelju dana pre neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Helsinkiju.

To će, kako ocenjuje, Vučiću omogućiti da tamo nastupi sa nekom vrstom kredibiliteta ili optimizma bez obzira na, kako kaže, “nefer uranilovku koju smo videli u zajedničkom saopštenju Kvinte o zahtevu za nastavak dijaloga”

Tanjug

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Hrvatskoj predsednici prete objavljivanjem privatnih mejlova i poruka

Uto avg 20 , 2019
Hrvatskoj predsednici prete objavljivanjem privatnih mejlova i poruka Protivnici aktuelne hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je ozvaničila kandidaturu za još jedan predsednički mandat, žele da kod nje pojačaju paniku […]