Čanak: Vlada poklanja Dodiku 25 miliona evra dok Zrenjaninci već 15 godina nemaju pijaću vodu

Čanak: Vlada poklanja Dodiku 25 miliona evra dok Zrenjaninci već 15 godina nemaju pijaću vodu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je danas vlast u Srbiji da prestane sa finansiranjem režima Milorada Dodika i ocenio da građani Vojvodine i Srbije i dalje plaćaju cenu nacionalističke politike koja služi kao paravan za lično bogaćanje.

Screenshot

„Ne želimo više da plaćamo cenu politike kojoj nisu bitni građani već teritorije i koji nacionalizam već bezmalo 30 godina koriste kao paravan za pljačku i enormno lično bogaćenje. Vojvodini i Srbiji je potrebna suštinska politička alternativa, koja će jasno promovisati evroatlantske i gradjanske vrednosti. LSV će sve učiniti da pomogne u formiranju takve alternative“, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

On je upitao Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić koliko je ove godine novca poreskih obveznika Srbije izdvojeno za finanasiranje režima Milorada Dodika u Banjaluci.

Čanak je naveo da je Dodikov entitetski premijer Radovan Višković izjavio da će Srbija dati 25 miliona evra za podršku u budžetu tog manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

„Da stvar bude gora, čini se da je to samo jedan deo sredstava koji poreski obveznici Srbije izdvajaju, da bi Dodikovo igranje ruskog nosača aviona na Balkanu moglo da bude finansijski održivo. Da li to znači da i Vlada Srbije podržava politiku destabilizacije Balkana?“, upitao je on.

Čanak: Vlada poklanja Dodiku 25 miliona evra dok Zrenjaninci već 15 godina nemaju pijaću vodu

Dodao je da, dok Vlada Srbije poklanja Dodiku 25 miliona evra, građani „nekade bogate a centralizmom i velikosrpskom politikom uništene Vojvodine“ muku muče sa ostvarivanjem elementarnih potreba, navodeći da tako Zrenjaninci već 15 godina nemaju pijaću vodu, a svega devet opština u Vojvodini ima ispravnu vodu za piće u svojim vodovodima.

Čanak je naveo da je „bosanski entitet RS odavno doživeo finansijski bankrot zbog nezapamćenog kriminala i korupcije klike oko Milorada Dodika“, te da je drugi faktor za finansijski kolaps „izolacija u koju je svojim separatizmom i profašističkim ratnohuškačkim igrama Dodik bacio ceo entitet i sve građane“.

„Pokušavajući da razori i unazadi državu Bosnu i Hercegovinu, igrajući se vatrom, Dodikov režim je najviše unazadio, opljačkao i osiromašio stanovnike vlastitog entiteta. Republika Srpska je tako postala region sa najvećom stopom iseljavanja u Evropi“, kazao je Čanak.

Sve to, prema njegovim rečima, ne bi bilo problem Srbije i njenih građana „da upravo ovakvu rizičnu, ratnohuškačku i separatističku politiku Milorada Dodika ne finansiraju poreski obveznici Srbije, stalnim dotacijama Vlade Srbije u budžet RS“.

Čanak je podsetio da je Srbija država sa najmanjim privrednim rastom u regionu i Evropi, kao i, uz Severnu Makedoniju, sa najnižim platama i penzijama u regionu, te da je poslednje što joj je potrebno da finansira bilo čije velikodržavne ideje i pogubne projekte koji su devedesetih godina 20. veka završili u moru krvi, genocidu i teškim ratnim zločinima.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Hrvatska će davati penziju i onima koji nisu radili ni dana

Čet sep 5 , 2019
Hrvatska će davati penziju i onima koji nisu radili ni dana Hrvatska planira uvođenje nacionalne penzije, neke vrste stalne socijalne pomoći, a kako je najavio ministar rada i penzijskog sistema, […]
Hrvatska će davati penziju i onima koji nisu radili ni dana
%d bloggers like this: