“Događanja u Evropi i Hrvatskoj sve više podsećaju na doba pre Drugog svetskog rata”

Terorizam usmeren na Jevreje u Nemačkoj nije dugo viđen, ali ovo je samo poslednji u nizu napada na sinagoge i Jevreje generalno na Zapadu poslednjih godina.

Pixabay

U napadu na sinagogu u Pitsburgu u oktobru 2018. američki neonacista ubio je 11 ljudi. U napadu u gradiću Pauej u Kaliforniji u aprilu ove godine još jedan neonacista ubio je jednu osobu, ali i ovde je samo puka sreća – napadaču se zaglavila poluautomatska puška – zaustavila pokolj, kaže Index.hr.

O implikacijama i jezivoj simbolici jučerašnjeg napada predsednik Jevrejske opštine Zagreb, Ognjen Kraus, razgovarao je sa ovim hrvatskim portalom.

“Nema stvari prošlosti. Znate da se ovakve stvari događaju već godinama i da se stalno upozorava na porast antisemitizma. A isto tako vidimo da se takva stvar može događati u Nemačkoj, koja ima najoštrije zakone po pitanju kažnjavanja neonacističkih ispada. Antisemitizam je u porastu u Nemačkoj i u čitavoj Evropi i to je nažalost tako”, komentarisao je Kraus.

Istaknuo je da od ovog trenda nije izolovana ni Hrvatska:

“Na to stalno upozoravamo, zato što jedino s vaspitanjem i realnim gledanjem u prošlost možemo sprečiti rast desnog ekstremizma, na šta posebno upozoravamo s obzirom na događaje u Hrvatskoj. Što se tiče ispada antisemitizma, mogu reći da ih nema puno, ali što se tiče nacionalističkih, verskih i drugih ispada, njih vidimo svakodnevno, ali se na njih ne reaguje adekvatno. Prema tome, ovo je upozorenje i za nas”.

“Dok ne budemo kažnjavali takve ispade, možemo očekivati takve stvari. Već sam rekao da događanja poslednjih godina i u Evropi i u Hrvatskoj sve više podsećaju na godine pre Drugog svetskog rata. A antisemitizam je uvek tinjao”, zaključio je.

IZVOR: INDEX.HR, B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vuk Drašković, najglasniji lopov srpskog dragocenog vremena

čet okt 10 , 2019
Vuk Drašković, najglasniji lopov srpskog dragocenog vremena Bastilja, TV Bastilja je tu – a gde je on? (I deo) Zakukao poznati kulturni pregalac, čovek od poverenja Titove diplomatije – neko […]
Vuk Drašković, najglasniji lopov srpskog dragocenog vremena

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds