Atlantski savet Bugarske: Ne propuštati „Pancir S1“ u Srbiju

Atlantski savet Bugarske: Ne propuštati „Pancir S1“ u Srbiju

Atlantski savet Bugarske: Ne propuštati „Pancir S1“ u Srbiju
Аутор: Vitaly V. Kuzminhttp://vitalykuzmin.net/?q=node/459, CC BY-SA 4.0, Веза

Do kraja nedelje Rusija će isporučiti Srbiji prvi od šest protivvazdušnih raketnih sistema „Pancir S1“, saopštio je bugarski Atlantski savet.

Ova organizacija izrazila je zabrinutost što će se isporuka oružja ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske.

„Da li će avion leteti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to? Ako jeste, na osnovu čega? U skladu sa procedurom, Ministarstvo spoljnih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila?“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi „strateška greška“ sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju.

„Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju?“, zapitala se organizacija.

Podsetimo, prošle jeseni Atlantski savet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama „Slovenski štit“. Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema. Savet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmeštanja sistema „Patriot“ u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

Sputnjik, Vesti online

Prodaje se sajt Novinar.rs!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Dodik: Poseta Đukanovića bi bila ponižavanje srpskog naroda, glasao sam protiv

Čet feb 20 , 2020
Dodik: Poseta Đukanovića bi bila ponižavanje srpskog naroda, glasao sam protiv Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiti da li […]
Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi