87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene

87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene

Najveći broj građana Srbije, 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dva odsto ima suprotno mišljenje, dok 11 odsto ne zna odgovor na to pitanje, saopšteno je danas iz beogradskog Instituta za evropske poslove.

87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene
Foto: noviput.rs

Građani “u ubjedljivoj većini” smatraju odnose Srbije i Rusije odličnim ili vrlo dobrim, a četvrtina njih Rusiju smatra najvećim donatorom Srbije, iako se ona ne nalazi među prvih 10 najvećih donatora, navodi se u istraživanju koje je sproveo taj Institut sa “Ninamedija” istraživačkom kućom a prenosi Blic.

Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno na uzorku od 1.206 građana.

Prosečna ocena (na skali od jedan do pet) odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici iz centralne Srbije.

Najveći broj ispitanika (40,6 odsto) o odnosima Srbije i Rusije informiše se putem televizije, zatim na internetu (21,4), preko štampanih medija (17), i na kraju preko društvenih mreža (9,5).

U Rusiji nikada nije boravilo 90 odsto ispitanika, 10 odsto jeste i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene

Pixabay

Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja, navodi se u rezultatima istraživanja.

Četvrtina ispitanika smatra da je Rusija najveći donator i u gotovo istom procentu je navođena i EU, dok njih 18,9 odsto smatra Kinu najvećim donatorom, a šest odsto Nemačku.

Navedeno je i da 16,9 odsto ispitanika ne zna odgovor u vezi sa donatorima Srbije, dok se ostali odgovori javljaju u manje od dva odsto slučajeva.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

UNS: Boško Obradović da prestane sa pretnjama novinarima

čet sep 26 , 2019
UNS: Boško Obradović da prestane sa pretnjama novinarima BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog poruke lidera Dveri Boška Obradovića da “zatvor ne gine” vlasniku i glavnom […]
Ово никада у Србији није било! Чист и најстрашнији фашизам! Политичар, лидер странке отворено прети новинару хапшењем! Колеге @RTS_Vesti @Blic_online @telegrafrs @nedeljnik @UNSinfo @PrvaSrpskaTV ово је претња свима вама. Надам се да нећете прећутати pic.twitter.com/F7XqxnIVmz— Драган Ј. Вучићевић (@djvucicevic) September 25, 2019