Rajko Dvizac: Papuče za švaleraciju

Rajko Dvizac: Papuče za švaleraciju

Zvoni telefon kasno popodne. Žena sa mukom ustaje iz kreveta da bi ućutkala tu upornu i neprijatnu zvonjavu. Već godinama je bolesna i sve više vremena provodi u krevetu.

Ko bi to mogao biti? – pitala se dok je podizala slušalicu. Muž joj je na poslu a i kad zove, zove na mobilni a ne na stari telefonski aparat. Mora da su opet neki od onih bezobzirnih prodavaca magle, svega i svačega.

Rajko Dvizac: Papuče za švaleraciju
Piše: Rajko Roki Dvizac

– Halo – kaže žena.

– Halo. Da li je to Ljubica? – upita nepoznati ženski glas sa druge strane žice.

– Da, ja sam. A ko ste Vi?

– Nije važno ko sam ja! Važno je ovo što imam da Vam kažem. – odgovori nepoznati ženski glas.

– A šta to Vi meni imate tako važno da kažete a pri tome nećete da se predstavite?! – sa osmehom na licu uzvrati Ljubica.

– O, itekako je važno…Malo mi je neprijatno ali jednostavno moram da Vam kažem. Čula sam da ste dobra žena i da ste bolesni pa mi nekako žao da Vam prećutim istinu – objašnjavala je nepoznata žena.

– Kad već znate da sam bolesna, ne mojte da mi tu okolišite k’o kiša oko Kragujevca, već mi direktno recite o čemu se radi? Zašto me zovete?

– Ovaj… radi se o vašem mužu.

– Šta je sa mojim mužem?

– Znate on se mnogo udvara i nabacuje ženama u fabrici u kojoj radi. I ne bira, dal su stare ili mlade, udate ili neudate – kao iz topa odgovori nepoznata žena.

– A kako Vi znate da se on nabacuje ženama? Da li se i Vama udavrao? – upita mirno Ljubica.

– Pa… meni… nije. Ne volim ja to al’ sam primetila da se drugim ženama udvara. Švaleriše.

– Aha, znači tako – i dalje je mirno govorila Ljubica. – A na osnovu čega ste zaključili da se moj muž švaleriše?

– Ih… Pa uvek je doteran, obrijan, namirisan, lepo obučen, nasmejan… – ređao je nepoznati ženski glas sa druge strane telefonske žice.

– A jel imao papuče? – upita Ljubica.

– Kakve papuče? Šta je Vama ženska glavo. Ja Vam pričam ozbiljno, hoću da Vam pomognem kao žena ženi a Vi meni tu spominjete nekakve glupave papuče. Kakve bre papuče. On uvek nosi naglancane cipele da na njima možeš da se ogledaš.

– Eeee… onda od švaleracije nema ništa. Kad se tako sredi, moj muž ide na posao. A u švaleraciju ide isključivo neborijan i u papučama! Kad ga vidite da je došao u papučama, onda mi se javite – poduči je Ljubica.

Nepoznata žena besno lupi slušalicu. Ljubica je čula samo reč “Svašta…”
Psovku nije uspela da čuje.

Rajko Dvizac: Papuče za švaleraciju

Kasno iste večeri, kad joj se muž vratio sa posla, Ljubica je čula kako se u predsoblju izuva. Pred njom se pojavio u papučama, zagrlio ju je i poljubio.

Tek posle večere ispričala mu je za telefonski poziv. Smejali su se dugo zlobi pakosne žene. Pred počinak muž je upitao Ljubicu: – A šta misliš da se ja sutra pojavim u fabrici u papučama?

.- A ne… Te papuče pripadaju samo meni. Baš kao i ti!

Rajko Roki Dvizac

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Knjige Rajka Dvizca možete poručiti na sajtu izdavača Cyberpublishing Verlag GmbH Wien Austria ili direktno od pisca, preko njegove Fejsbuk stranice OVDE

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Na zahtev Eparhije banjalučke policija zabranila okupljanja grupe „Pravda za Davida“

pet jun 7 , 2019
Na zahtev Eparhije banjalučke policija zabranila okupljanja grupe „Pravda za Davida“ Pripadnici Policijske uprave Banjaluka večeras su usmeno obavestili građane, koji se mesecima okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u […]
Na zahtev Eparhije banjalučke policija zabranila okupljanja grupe „Pravda za Davida“