Danko B. Marin: Na čarobnim bregovima “Čarobnog brega”

Danko B. Marin: Na čarobnim bregovima "Čarobnog brega"
Pixabay

Danko B. Marin: Na čarobnim bregovima “Čarobnog brega”

“KlavdijaaaaAaAaaaaaa!” – ponovo se čuo uobičajen krik iz javne kuće Nju Orleansa.

Piše: Danko B. Marin

Niko se nije uzbuđivao zbog toga, znali su tog čudnog tipa ,,godinama“, kao i da to ime uvek uzvikne na kraju svakog plaćenog erotskog zadovoljstva.

Voleli su ga svi – bio je drag i prostitutkama, nije ih mnogo zamarao pre ekstaze.

Hans Kastorp se sa alpskih vrhova spustio u svoju ravnicu i iz hamburške luke preplovio Atlanski okean, došao u Sjedinjene Države gde se kao kvalitetan inženjer zaposlio u brodogradilištu Novog…

Kad su Sjedinjene Države ušle u tamo neki tuđinski ,,neki“ (nazvan u Evropi “Veliki”) rat, Hans je bio Amerikanac okupiran sobom, usavršavanjem jezika, posla… Pobegao brzo iz Njujorka na jug i samo topli jug!

Severnjak – zavoleo je Nju Orleans, voleo je tamošnju mešavinu belaca, Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca, Indijanaca, Azijata kao i njihove meleze – mestike, mulate, zambose i sve mešavine mešavina!

Danko B. Marin: Na čarobnim bregovima “Čarobnog brega”
Danko B. Marin: Na čarobnim bregovima "Čarobnog brega"
Image by Marianne Michallet from Pixabay

Opuštenim južnjacima je bio drag, simpatičan, od srca su mu se osmehivali pri svakom susretu u kraju crvenih fenjera. Vudu zajednica ga je smatrala za svog člana, nekako su saznali da je bio na nekom magičnom “Čarobnom bregu” gde ga je začarala prelepa čarobnica Klavdija. Pričali su duge priče o njenoj lepoti u vrelim noćima …

“Jenki ali naš!” – stručno su ga definisali, ne bez zavisti zbog njegovog čarobnog, mističnog iskustva na ,,Čarobnom bregu“ i fatalnog susreta sa moćnom čarobnicom upućenom u veoma snažnu magiju, domaći vudu bolje da se skloni pred njenim činima!

A on?

Venerini brežuljci na koje se redovno peo su svi imali Klavdijino ime, Hans Kastorp – je dobio novo u novoj sredini: ime koje nije mogao ni da precizno izgovori, provučeno kroz anglo-latino frankofoniju.

Vernik jedne žene koji spava sa stotinama ,,drugih“ je Nju, jednu i jedinu Ženu svog života zaprosio u dane karnevala i bio odbijen za brak…

Živeo je novi život u Nju Orleansu – gradu u kom karneval nikad ne prestaje, a Hans je u stvari bio samo nijansirano fin, smeran porodični čovek – bio i ostao.

Bio je neko ko nikad nije nosio karnevalsku masku bez obzira na breg, bregove, daljine, situacije…

Danko B. Marin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*