Vučić posle sastanka sa Makronom i Tačijem: Kurti možda ne bude premijer

Vučić posle sastanka sa Makronom i Tačijem: Kurti možda ne bude premijer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tema iznenadnog sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i Hašimom Tačijem bila nastavak dijaloga

Vučić posle sastanka sa Makronom i Tačijem: Kurti možda ne bude premijer
Screenshot/ TV Prva

“Tema je bila dijalog Beograda i Prištine, nastavak dijaloga, kada bi to moglo da se očekuje, kada će se formirati vlada u Prištini, to jest kako možemo da nastavimo i šta su ciljevi, a šta su mogućnosti”, rekao je Vučić za Prvu televiziju.

Na pitanje kakvi su zaključci sastanka, on je rekao: “Ništa posebno ekskluzivno”. i dodao: “I jedni i drugi smo rekli da želimo nastavak dijaloga, zna se koji je uslov za nastavak dijaloga. Čekamo da formiraju vladu pa da vidimo”.

Vučić je naveo da ne očekuje formiranje vlade u Prištini pre januara, a, kako kaže, tek posle može da se razgovara o nastavku dijaloga.

On je dodao i da je Makronu rekao da stvari nisu tako ružičaste i povoljne po njih (Prištinu) kao što oni govore.

“Rekao sam i da Srbija neće pristajati na ultimatum, već na kompromis”, naglasio je predsednik.

Prema njegovom mišljenju, “Makron želi da vidi Srbiju u EU, ali da pre toga želi da postavi neka nova pravila za EU”.

“On govori iskreno, otvoreno, ja volim taj pristup, znate na čemu ste. To što će neko da priča da je divno bajno a onda provedete 50 godina kao Turska čekajući taj pristup (EU). Sa Makronom možete da razgovarate na iskren, pošten način. On Srbiju doživljava kao veoma važnog partnera, kao najveću i najznačajnuju zemlju zapadnog Balkana u evrointegracijama i nemam nikakve sumnje u to. On ima svoju agendu i želi da razgovara o evropskoj budućnosti sa drugim zemljama EU. Ostaje da vidimo o čemu će oni da se dogovore”, izjavio je Vučić.

Na pitanje da li to što će u parlament u Prištini ući i stranke Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija znači da Aljbin Kurti neće biti novi premijer, Vučić kaže da nije on taj koji će da pravi većinu u prištinskoj skupštini.

Podseća da je pre skoro 30 dana govorio da u Prištini imaju želju da pokradu srpske glasove da bi prikazali broj Srba manjim nego što jeste, da bi dodatno ponižavali Srbiju i da bi se izmišljali skandali oko trovanja.

U tom smislu, najavio je da uskoro slede njegova nova pitanja nadležnima u Evropi i svetu upravo oko slučaja lažnog trovanja.

Vučić posle sastanka sa Makronom i Tačijem: Kurti možda ne bude premijer

“Ali treća, za njih najvažnija stvar zbog koje je sve pokrenuto je da se smanji osnova po kojoj se računa da li su određene stranke prešle cenzus ili ne. Ukoliko bi DSK uzela na svoju kvotu Koaliciju NISMA, Ljimaja i Pacolija, to bi začilo da Kurti više nije najveća snaga. Onda ostaje da se vidi da li će Vljora Osmani ili Kurti da bude premijer, ali to su njihove stvari”, rekao je Vučić.

Upitan s kim bi on više voleo da pregovara, ističe da on nije tu da bira, niti želi da bira bilo šta kod Albanaca.

“Želeo sam da izaberemo Srpsku listu i to smo uspeli, da bismo mogli da imamo jedinstven pristup našeg naroda sa KiM, da cela Srbija bude jedinstvena i to je za nas bilo važno. A, mi nismo ti koji treba da biramo albanske predstavnike. Albanci su ih izabrali i oni neka donose odluke kakve hoće”, rekao je Vučić.

Istakao je da za Beograd to svakako neće biti lako, jer za nas tu nema dobrog ili naročito prijateljskog okruženja, ali da mora da se razgovara, jer je 100 puta bolje da se razgovara, nego da se ratuje.

Povodom njegovog eventualnog odlaska u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, i upitan za koga je to nezgodnije pitanje – za njega ili za hrvatske zvaničnike, predsednik Srbije je odgovorio da ne vidi zašto bi to za njega bilo nezgodno, jer je tamo već išao i ništa mu, ističe, nije bilo nezgodno, jer je uvek govorio istinu.

“Ako je nekome od njih nezgodno ili ne umeju da objasne kako je moguće da nacistički zločinac Mile Budak bude nagrađen brojnim spomenicima i ulicama širom Hrvatske, meni nije nimalo”, rekao je Vučić.

Kako je primetio, Hrvati bi da zabranjuju postavljanje spomen-ploče unutar spomen-sobe, unutar jedne kasarne ili vojne zgrade (generalu nekadašnje JNA Mladenu Bratiću), čoveku koji je bio vojnik, komandant brigade, i koji ni za šta nigde nije osuđen.

“To je strašan problem zbog kojeg vi upućujete protest, a nije probem da nacistički zločinac, ministar u vladi ustaške NDH ima tolike spomenike i ulice, čovek koji se zalagao za ubijanje jedne trećine Srba, za proterivanje jedne trećine i da se trećina prevede u katoličanstvo. Pa, čekajte… I vi onda pričate o evropskim vrednostima…”, rekao je Vučić.

“Šta meni ima da bude nezgodno? To da li će da me drže vezanog u sobi u hotelu, pa da ne izlazim nigde, ko bi šta mogao da uradi… Šta me za to briga. Ja drugi probelem ne vidim tu, ali sam ću doneti odluku”, rekao je Vučić.

Upitan da li će ići u Zagreb, odgovorio je:

“Sutra ili prekosutra čućete. Napisaću jedno pismo. Volim da pišem u poslednje vreme.”

Izvor: B92

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Rama: Nema otvaranja granica između Albanije i Kosova bez pristanka Srbije. Priština ugrožava spoljnu politiku Albanije.

Uto nov 12 , 2019
Tirana — Albanski premijer Edi Rama izjavio je da političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa. Kako je rekao, oni to rade suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi […]
%d bloggers like this: