Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora

Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora

Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Beloj Kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

On je u tekstu za “European Western Balkans” koji prenosi Koha Ditore, kazao da bi američki predsednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

SAD hoće rešenje za Kosovo do juna, učiniće sve da opozicija ne bojkotuje izbore
Screenshot

Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto,“- napisao je Pinelis.

Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora

Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova,” naveo je Pinelis koji smatra da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

“Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati”, ”smatra Pinels.

Uspeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj oceni, predstavljao bi veliki spoljnopilitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

Izvor: B92

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Ceca i Mitrović da bi unuštili Karleušin brak i karijeru, plaćaju Vranješu 100.000 evra po danu za ulazak u rijaliti (FOTO; VIDEO)

Pon avg 19 , 2019
Ceca i Mitrović da bi unuštili Karleušin brak i karijeru, plaćaju Vranješu 100.000 evra po danu za ulazak u rijaliti Produkcija “Parova” spremna je da plati 100.000 evra Luki Lazukiću i […]
Ceca i Mitrović da bi unuštili Karleušin brak i karijeru, plaćaju Vranješu 100.000 evra po danu za ulazak u rijaliti
%d bloggers like this: